Friss hírek

2010.01.13. 05:48

Erõs földrengés rázta meg Haitit - több száz halott

<p>Több százra teszik a halálos áldozatok számát a Haitit megrázó földrengés után. A Richter skála szerinti 7-es erõsségû földmozgás közép-európai idõ szerint kedden késõ este rázta meg a karib-tengeri országot.</p>

A közép-amerikai államban több mint kétszáz éve nem mértek ilyen súlyos földrengés. A mozgás középpontja a fõvárostól Port-au-Prince-tõl ((port-o-prensztõl)) 15 kilométerre délkeletre volt. A helyi idõ szerint pár perccel délután 5 óra elõtt kipattant elsõ nagyobb rengést késõbb egy 5,9-es, egy 5,5-ös és egy 5,1-es erõsségû utórezgés követte. Szemtanúk szerint több mint egy percig folyamatosan mozgott a föld. Az elsõ beszámolók több tucat halottról szóltak, de egy katolikus segélyszervezet alkalmazottja szerint akár több ezer áldozat is lehet az összedõlt épületek alatt.

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének közleménye szerint súlyosan megrongálódott a világszervezet haiti missziójának épülete és több ott dolgozó ENSZ alkalmazott is eltûnt.

Az Egyesült Államok földtani kutatóintézetének egyik munkatársa a BBC-nek azt mondta, hogy földrengés sújtotta terület nagyságát és a nagy népsûrûséget figyelembe véve körülbelül hárommillió embert, vagyis az 10 milliós ország lakosságának csaknem egyharmadát érinthette a katasztrófa.

A földmozgás után Haiti, Kuba és a Bahama-szigetek térségében szökõár-riadót rendeltek el, de ezt késõbb visszavonták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!