"Csoda": egy túlélõt 17 óra után ástak ki a hó alól

Egy 21 éves fiatalember egy egész éjszakát töltött a hó fogságában, miután síelés közben eltemette egy lavina a svájci Alpokban. 17 órával késõbb találtak rá.

Kórházba szállítása után, hétfõn számolt be történetérõl az újságíróknak. Elmondása szerint síelés közben letért a kijelölt pályáról. Megmenekülését a hegyimentõk csodának nevezték, mivel a lavinaomlás áldozatainak általában már egy negyed óra után vészesen csökken az esélyük a túlélésre a mély hóban..

A fiatalember, Cedric Genoud szerint úgy érezte magát a mély hó alatt, mintha “koporsóba” lett volna zárva. “Nem tudtam mozgatni a karjaimat és a lábaimat, csak a fejemet tudtam elfordítani” – mondta a 21 éves férfi. A svájci fiatalember szombaton az alpesi ország délnyugati, Valais nevû kantonjában indult síelni. Miután órákkal késõbb sem érkezett vissza, a családja értesítette a hegyimentõket.

A túlélõ, elmondása szerint a lavinaveszély ellenére letért a kijelölt pályáról. Miután egy hógörgeteg maga alá temette egy egész éjszakát kellett a fagyos hidegben töltenie, a mintegy 2 ezer méter magas hegyen. Mivel végtagjait nem tudta mozgatni, a fejének elfordításával és hóevéssel próbált meg egy kis léglyukat csinálni.

Másnap egy helikopter segítségével találtak rá. A mentõk a síelõ sisakját pillantották meg a hóban, és ezután azonnal ásni kezdtek a környéken. Végül mintegy 50 centiméterre a hó felszíne alól húzták ki a fiatalembert.

A hegyimentõk szinte el sem akarták hinni, hogy valaki ilyen sokáig kibírja egy lavinaomlás után a hó alatt. Állításuk szerint ugyanis már egy negyed óra múltán vészesen csökken az esély a túlélésre. A svájci Alpokban egyébként a hatóságok szerint a hétvégén összesen négy túlélõje volt a lavinaomlásoknak.