Csizmár Gábor: A gyermekvédelmi törvény tíz éve jól működik

A gyermekvédelmi törvény a legstabilabb magyar törvény, és tíz évvel ezelőtti hatályba lépése óta bebizonyosodott, hogy jól működik – mondta Csizmár Gábor hétfői sajtótájékoztatóján. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint csak kisebb változtatások szükségesek a jelenlegi törvényben, amely az alapellátást, a családgondozást, a fiatalok családban maradását tűzte ki célul megalkotásakor, és ennek most is megfelel.

Csizmár Gábor a “Hátrányos helyzet és a gyermekvédelem. 10 éves a Gyermekvédelmi Törvény” című konferencián számolt be a törvény tapasztalatairól. Az államtitkár szerint korszerű és jövőbelátó törvényt alkottak meg tíz évvel ezelőtt, amely a családok megerősítésére helyezte a hangsúlyt. Kimondta például azt: anyagi okból nem lehet gyermeket kivenni a családjából, hanem a családot kell alkalmassá tenni arra, hogy el tudja látni a gyermeket. Csak a legvégső esetben lehet gyermekotthonba helyezni egy fiatalt, és törekednek arra, hogy azt is csak ideiglenesen, amíg a család helyzete nem rendeződik – fogalmazott Csizmár Gábor.

Az államtitikár arról is beszámolt, hogy tíz év alatt a gyermekotthonok háromnegyede átalakult és a régi korszerűtlen épületek helyett családi jellegű gyermekotthokban kapnak helyet a fiatalok. A jogszabálynak köszönhető az is, hogy ma már az érintett gyermekek 53 százaléka nevelőszülőkhöz került, és nem otthonba – tette hozzá.

Az államtitkár szerint a gyermekvédelmi rendszer átalakítása a szociális ellátórendszer átalakításánál is példaértékű lehet. A gyermekvédelmi törvényt nem kívánják módosítani, csak kisebb, technikai változtatások szükségesek. Például azért mert a szociális törvénnyel szinkronba akarják hozni – fejtette ki Csizmár Gábor.Sporthírek