Csipkerózsika-álomból ébresztik fel a Diósgyőri várat

Impozáns kinézetet ígér a Diósgyőri vár felújításának látványterve
Impozáns kinézetet ígér a Diósgyőri vár felújításának látványterve - © Fotó: MMJV
Miskolc – Jövőre kezdődik el a Diósgyőri vár rekonstrukciójának második és harmadik üteme.

„Nem is olyan régen még a kohászat volt Diósgyőr városrész eltartó ereje és a kohászat volt a közösségformáló erő is. A kohászat megszűntével megszűnt az alakító erő. Új jövőképet kellett a városrész és a benne élők számára kialakítani” – mondta dr. Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere a Diósgyőri vár rekonstrukciójának folytatását ismertető sajtótájékoztatón.

Nem volt kérdés, hogy a visszaépítés mellett döntünk.” dr. Kriza Ákos

diosgyori-var-04

„Átgondoltuk és döntöttünk…”

„Voltak a városrésznek olyan folyamatai, funkciói, amelyeket ki akartunk iktatni, mint például a számozott utcák. És voltak, vannak olyan folyamatok, amelyeket erősíteni, továbbfejleszteni kell. Ilyen az új stadion, amely nem egyszerűen a sportot szolgálja, hanem egész Diósgyőrnek egy új arculatot ad. Van egy olyan dolog is a városrészben, amelyet új, huszonegyedik századi dimenzióba kell helyeznünk, át kell gondolnunk. Mindezt végigjárva, körüljárva nem volt kérdés, hogy a Diósgyőri vár visszaépítése mellett döntünk, természetesen hiteles dokumentumok és források alapján. A magyar kormány ebben partnerünk lett és kiemelten, jelentős összeggel támogatja az évekkel ezelőtt megkezdett várrekonstrukció folytatását – húzta alá Kriza Ákos.

diosgyori-var-02

Tavasszal lehet a rajt

Megtudtuk, hogy csak a vár rekonstrukciójára mintegy 7,2 milliárd forint áll rendelkezésre, további 1,3 milliárd pedig a közvetlen környezetének rendbetételére. Így uniós, állami és pályázati forrásból egy összességében 8,5 milliárdos projekt veheti kezdetét jövőre. Rostás László, Miskolc főépítésze úgy fogalmazott, hogy „felébred 300 éves Csipkerózsika-álmából a Diósgyőri vár.” Megerősítette, várhatóan jövő tavasszal indul a várrekonstrukció.

Amilyen a fénykorban volt

Rostás László főépítész a várfejlesztési tervek részletes bemutatásakor hangsúlyozta: csak a történelmileg és építészetileg hitelesen igazolható rekonstrukciót végzik el. Új falakat nem építenek, csak a régieket állítják vissza eredeti állapotukba úgy, hogy világosan elkülöníthetőek lesznek majd az eredeti és a rekonstruált részek. Hozzátette: a vár továbbra is kutatható marad, a rekonstrukció elsősorban az állagmegóvást segíti elő. „Nem romantikus rekonstrukciót hajtunk végre Diósgyőrben, hanem egyértelműen azokat az építészeti elemeket hozzuk elő, amelyek megmutatják, milyen lehetett a vár fénykorában”.

– Szaniszló Bálint –


Látványterven a Nagy Lajos-korabeli Diósgyőri vár hiteles rekonstrukciója
Miskolc - A tervtanácsi hozzájárulást követően a jogerős építési engedélyt is megkapta a diósgyőri vár rekonstrukciójának második és harmadik üteme, a munka a jövő évben megkezdődik és várhatóan két évig tart, a vár eredeti pompájában újul meg, miként környezete is - közölte Kriza Ákos (Fidesz-KDNP)...

Látványterven a Nagy Lajos-korabeli Diósgyőri vár hiteles rekonstrukciója
Miskolc - Folytatódhat a Diósgyőri vár rekonstrukciója. Jön a második és a harmadik ütem. A tervtanácsi hozzájárulást követően a jogerős építési engedélyt is megkapta a Diósgyőri vár rekonstrukciójának második és harmadik üteme – tudtuk meg Koczák Szilviától, a Miskolci Megyei Jogú Város Önkormán...A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .