Csipkebogyó lekvárból immunerősítő ünnepi sütemény

Akt.:
Csipkebogyó lekvárból immunerősítő ünnepi sütemény
A csipkebogyó népi orvoslásban hatalmas szerepet játszott, hiszen a kiemelkedő immunerősítő hatását már őseink is felismerték.

A csipkebogyó – más néven vadrózsa vagy japán rózsa – egy igazi vitaminbomba, amiben nem csak C-, hanem A-, B1-, B2- és még K-vitamin is található. Képes erősíteni az érfalakat, megszilárdítja a kötőszöveteket, magas antioxidáns tartalmából kifolyólag pedig fokozza a szervezet védekezőképességét és ellenállását is a fertőzésekkel szemben.

A csipkebogyóról bebizonyosodott továbbá, hogy segít erősíteni a csontokat és a csontképző folyamatokat, miközben javítja a vér koleszterinszintjét, a vérnyomást és segíti az emésztést is. Mivel lúgos kémhatással rendelkezik, a csipkebogyó kiváló abban az esetben is, ha felborult a szervezet savbázis egyensúlya, tehát refluxosok is bátran fogyaszthatják.

A csipkebogyó felhasználási módja rendkívül változatos lehet, készülhet belőle tea, szörp, bor, és egyéb italok is, amelyek mind-mind kimagasló C-vitamin tartalmúak. Mi most mégis egy különleges felhasználási módjával a csipkebogyó lekvárral foglalkozunk.

Az EKO Nagymama lekvárja “csipkebogyó” különleges minőségű termékének elkészítéséhez csak természetes anyagokat használnak. A kíméletes hőkezelés miatt a gyümölcsök természetes aromáját megmarad. A termék tartósítószert, mesterséges színező vagy adalék anyagot nem tartalmaz. Ha igazán különleges édességet szeretnénk az ünnepi asztalra, a következő receptet biztosan visszatapsolja minden évben a család!

Csipkebogyó-narancssütemény

Hozzávalók 10 szelethez:
200g puha vaj
2 bio narancs
1 tk fahéj
220 g porcukor
5 tojás
80 g darált mandula
200 g liszt
30 g ételkeményítő
2 tk sütőpor
80 g EKO Nagymama lekvárja “csipkebogyó”

A tetejére:
100 g EKO Nagymama lekvárja “csipkebogyó”
50 g porcukor
1 bionarancs

Elkészítés:

Egy 26×11 cm-es téglalap alapú, magas falú sütőformát sütőpapírral kibélelek, a sütőt 180 fokra előmelegítem (alsó-felső sütő).

A vajat forró víz felett egy edényben kissé megolvasztom,majd kiveszem a vízből az edényt. A narancsok héját belereszelem, hozzáadom a fahéjat, cukrot és kézi keverővel kb 4 percig habosra verem.

A tojásokat is hozzákeverem. Egy külön edényben a mandulát, lisztet, keményítőt és sütőport összekeverem és adagonként ezt is beleadom.

250 g-ot a tésztából a csipkebogyó lekvárral összevegyítek. A maradék tészta felét belesimítom az előkészített sütőformába és egy kicsit a forma oldalára is felkenem, hogy egy mélyedést alakítsak ki.

A csipkebogyó lekvárral összekevert tésztát ebbe a mélyedésbe töltöm és elsimítom. A maradék világos tésztát is rákenem a tetejére és 60 percig sütöm a sütőben (tűpróba!).

A kész süteményt tortarácson 10 percig hűlni hagyom.

A lereszelt héjú narancsok levét kinyomom és ráöntöm a sütemény tetejére. Kiveszem a formából és egy szép tálra helyezem.

A glazúrhoz a csipkebogyót összekeverem a cukorral és felfőzöm sziruppá. A narancsot vékony szeletekre vágom és 3 percig ebben a folyékony, forró csipkebogyós szirupban hagyom puhulni.

A narancsszeleteket villával kiemelem, egy tányérra teszem és kihűtöm. A forró szirupot a süteményre öntöm és a narancsszeleteket ráhelyezem a sütemény tetejére.

A csipkebogyó lekvárból érdemes beraktározni a téli hónapokra, az EKO webáruházban ezt könnyedén megteheti.

EKO Konzervipari Kft.
www.ekokft.hu
www.ekowebaruhaz.hu

 

– PR cikk –