Csillogó ásványok Miskolcon

Akt.:
Harminchatodik alkalommal rendezték meg a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivált
Harminchatodik alkalommal rendezték meg a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivált - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Hétvégén 36. alkalommal rendezték meg a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivált, amely hagyományosan a Miskolci Egyetemen várta az érdeklődőket. A fesztivál ma már nemcsak szakmai, hanem családi program is.

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, a hétvégén már harminchatodik alkalommal rendezték meg a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivált. Bemutatkozott a ­fluorit és a Balatonites a két napon.

asvanyfesztival-20-aj

Tömegrendezvény lett

Amely kapcsán igazából már azt sem lehet leírni, hogy „ahol az ásványok szerelmesei adtak egymásnak randevút”, hiszen a fesztivál már régen több, mint rajongók, gyűjtők hétvégi találkozója, ahol megmutatják egymásnak, hogy milyen újdonságok kerültek a birtokukba az elmúlt hónapokban. Az ásványfesztivál ma már valóban nemzetközi a kiállítók (árusok) és a látogatók tekintetében is, miközben a miskolciak számára hétvégi, családi program, ahol nézelődni lehet, vásárolni és a gyerekek is lefoglalják magukat.

Nézni- és vásárolnivaló ásványban, kőzetben, fosszí­liában, ércben, maradványban pedig nem volt hiány a hétvégén a Miskolci Egyetemen. A szombat délelőtti megnyitó után vetített képes előadást tartott az Ásványbarátok Klubja, majd bemutatkozott az év ásványa a fluorit és az év ősmaradványa a Balatonites. Az idei fesztivál nagy újdonsága és kedvelt programja volt a 3D vetítés hazánk kristálybarlangjairól, amely megtekintésére mindkét nap volt lehetőség. Vasárnap díjmentes ásvány- és drágakő-határozással várták az amatőr gyűjtőket.

asvanyfesztival-01-aj

Persze idén is volt földtudományi játszóház, szakmai előadások és kiállítások. Így például megtekinthető volt az arizoniai Dudás László Miskolci Egyetemre került adományaiból egy válogatás, vagy éppen a 40 éves budapesti TIT Stúdió Egyesület Ásványbarát Szakcsoportja tagjainak az anyagából készült válogatás is.

ÉM-HI

asvanyfesztival-08-aj

asvanyfesztival-31-aj

asvanyfesztival-37-aj

asvanyfesztival-34-aj

asvanyfesztival-42-aj