Csillagvirág-számlálás a Sóstói-erdőben

Nyíregyháza – Bíztató eredménnyel végzõdött a természetvédő önkéntesek idei Csillagvirág-számlálása a Sóstói-erdőben. Csillagvirág [.pdf – 34KB]

A napokban ismét csillagvirág számlálók lepték el a Sóstói-erdõt a hét elején. Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület és az Ifjú Botanikusok Baráti Köre tagjai és önkéntesei mérték fel a védett Ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis) állományt.


A Ligeti csillagvirág
toszámlási adatai az utolsó 5 évben
2003-ban 220
2004-ben 282,
2005-ben 476
2006-ban 407 .
2007-ben 658 tõ

A megyénkben mindössze két helyen előforduló ritka növényfaj legnagyobb állományában sajnos pár éve komoly pusztítást végzett egy tarvágás és azok a talajmunkák, amelyekkel együtt járt az ott végzett erdőfelújítás.

Tőszámlálást végzünk 2003 óta minden évben, figyelemmel kísérjük, hogy a levágott erdő helyén telepített állományban képes-e életben maradni a Sóstói-erdő legkorábban nyíló védett növényfaja. Ebben az évben március 9-én végeztük el a számlálást, mondhatnánk “ragyogó” eredménnyel. Az évek alatt egyre növekvõ tõszám adatok alapján remélhetjük, hogy a fokozatosan záródó faállomány alatt a Ligeti csillagvirág állománya stabilizálódik.

A természetvédő önkéntesek számlálást végeztek egy közeli, érintetlen erdőrészletben is. Ott 1.632 tő csillagvirágot találtak az idén, ami nagyjából kétszerese az előző négy év adatainak.

A Csillagvirág felmérés része annak az immár öt éve folyó természetvédelmi feltáró-munkának, amelynek célja, hogy a Sóstói-erdőnek – amely az Európai Unió által is védett Natura 2000 területek közé tartozik – minél több természeti értékét meg tudjuk őrizni a jövő nemzedékei számára.

– Galambos Béla –