Csillagok a Várszínpadon

Csillagok a Várszínpadon
A krónikás által a közönség körében végzett mini közvélemény-kutatás szerint minden eddigi produkcióját túlszárnyalta az ünnepi hosszú hétvégén a kisvárdai Doktorock színjátszócsoport, amelynek tagjai népes táncos és íjász gárdát maguk köré verbuválva az Egri csillagok című történelmi musicalt mutatták be – három ízben is totális telt ház előtt.

Ami az eddigiek túlszárnyalását illeti, minden tekintetben igazi kihívás volt a darab színpadra állítása, hiszen a csoport fennállásának másfél évtizede alatt a musicaltermés színét, s javát bemutatták már, s mindeközben egyre magasabbra került az ominózus mérce.

Monumentális bemutató

Azt már a próbák során sejteni lehetett, hogy nemcsak a népes szereplőgárda, valamint az egri ősbemutató jelmezei okán lesz színpompás és monumentális a bemutató, hanem a rendhagyó színpadkép, a felhasznált pirotechnikai eszközarzenál és a remek rendezői koncepció révén is. Utóbbi a Dobó István várkapitányt alakító, az egykoron a csapatban nevelkedett, ám ma már profi színészként sikert sikerre halmozó NagyLóránt szívós munkáját és fantáziadús ötleteit dicsérte. A szerepek leosztása is igazi telitalálat volt, ezért sem akadt egyetlen főszereplő sem, akin „lötyögött volna” a jelmez: szemmel láthatóan valamennyien jól érezték magukat az egri hősök és antihősök bőrében.

A szereplőgárda odaadására és lelkesedésére álljon itt csupán annyi: a nagysikerű produkció késő éjszakába nyúló próbák után érett remek és ízletes gyümölccsé.Azt már a próbák során sejteni lehetett, hogy nemcsak a népes szereplőgárda, valamint az egri ősbemutató jelmezei okán lesz színpompás és monumentális a bemutató, hanem a rendhagyó színpadkép, a felhasznált pirotechnikai eszközarzenál és a remek rendezői koncepció révén is. Utóbbi a Dobó István várkapitányt alakító, az egykoron a csapatban nevelkedett, ám ma már profi színészként sikert sikerre halmozó Nagy Lóránt szívós munkáját és fantáziadús ötleteit dicsérte.

A szerepek leosztása is igazi telitalálat volt, ezért sem akadt egyetlen főszereplő sem, akin „lötyögött volna” a jelmez: szemmel láthatóan valamennyien jól érezték magukat az egri hősök és antihősök bőrében. A szereplőgárda odaadására és lelkesedésére álljon itt csupán annyi: a nagysikerű produkció késő éjszakába nyúló próbák után érett remek és ízletes gyümölccsé.

Odaadás és áldozathozatal

S ha már az önkéntes áldozathozatalnál tartunk, feltétlenül meg kell említeni azon férfiszereplőket, akik a bemutatóra – a hiteles alakítás kedvéért – megnövesztették szakállukat, sőt a Jumurdzsákot alakító Ragány Mihály tarra borotváltatta a fejét, persze törökös lófarok gyanánt egy csinos hajtincset azért meghagyatott a tarkóján. A már említetteken kívül illik név szerint is megemlíteni Dégi Zoltánt, Demeter Kittit, Papp Zoltánt, Szilágyi Editet, Dion Mariannát, Papp Melindát, Leitner Editet, Nagy Georginát, ifj. Papp Lászlót, valamint a szerepet formáló doktor urakat: Csontó Lászlót, Artner Gézát, Ragány Zoltánt, Papp Lászlót, Nagy Pétert, Péter Csabát, s nem utolsósorban a két bájos gyermekszereplőt: Dajka Lillát (Vicuska) és Péter Dánielt (Gergő). A táncfelelős ezúttal is Gönczné Gyarmati Krisztina volt, míg a jelmezterveket HorváthKatának és Koszta Zoltánnak (nem mellesleg ő „követte el” a díszlettervezést is) köszönhette a csoport és publikum.

– Kovács Bertalan –