Csillagászok a Bükkben

Akt.:
Csillagászati bemutató Bükkszentkereszten
Csillagászati bemutató Bükkszentkereszten - © Fotó: magánarchívum
Bükkszentkereszt – Egyre többen ismerik a környéken a bükkszentkereszti amatőr csillagász klubot.

Amatőr csillagász klubot működtet Bükkszentkereszten Lénárt Andor és Orliczki Attila. Mint megtudtuk, tavaly márciusban vitték fel a világhálóra a klubot, azóta egyre többen érdeklődnek iránta.

Csillagász és fotós

– Egy baráti beszélgetésből indult az egész – mesél a kezdetekről Orliczki Attila. – Andor és jómagam többször beszélgettünk erről a témáról. Ő az amatőr csillagászok táborát népesíti, én pedig a fotósokét. A klub alapításakor főleg helyiekre gondoltuk, olyanokra, akik hasonlóképp érdeklődnek a csillagászat iránt, mint mi.

Attila meséli, gyakran szerveznek bemutatókat a településen. Céljuk az, hogy az érdeklődők megismerjék az amatőr csillagászat felszereléseit, illetve az éppen aktuális égbolt csillagképeit, bolygóit.

– Bár ennek inkább Andor a tudója, én csak „segédmunkás” vagyok a történetben.
Attilától megtudtuk, tudja, hogy Andor amatőrként jellemezné magát, de szerinte ezt a jelzőt már régen elhagyhatná. Rengeteg időt és energiát tesz bele, becsüli is érte. Eljár csillagászattal foglalkozó előadásokra, táborokba, tehát benne van a vérkeringésben.

Készül az asztrotájkép

– Én a fotózáshoz szükséges ismereteim bővítése miatt ismerkedtem a csillagászattal, idén megpróbálkozom az asztrofotózásal.

Kérdezzük, ez pontosan mit jelent, és Attila magyarázza: többek között asztrotájkép készítéssel szeretne behatóbban ismerkedni. A felszerelése megvan hozzá, hiszen egyébként is fotózik. A településről már több esti fotót készített, de az asztrofotózásnál nagyobb hangsúlyt kap majd maga az égbolt. A hétfő hajnali holdfogyatkozás például jó alkalom volt a gyakorlásra.

Sok gyerek érdeklődik

Attila elárulja, túl sok látogatója még nincs a klubjuk Facebook-oldalának, de nem is annak növelése a céljuk.

– Helyben már jól ismernek minket, sőt, a környező településeken is tudnak már rólunk. Tavaly volt olyan találkozónk, amelyen több mint húsz érdeklődő vett részt, igaz olyan is, amin egyedül voltunk. De aminek legjobban örülünk, hogy sok a gyerek a látogatók között.

Attila megjegyzi, őt magát elbűvölte a csillagászat. Egyrészt, mert soha korábban nem látott még közelről hasonló csillagvizsgáló szerkezetet, másrészt mindig is nagy álma volt, hogy egyszer megpillantsa a Szaturnuszt. Nem csalódott.

Kérdezzük azt is, hogyan fogadták, amikor kiderült, a közeli településen, Répáshután hamarosan Csillagda épül. (Mint korábban írtuk, közel egymilliárd forintos beruházásról van szó – a szerk.)

– Egyértelműen örülünk neki – válaszolja Orliczki Attila. – Egész közel lesz egy olyan létesítmény, ahol nagyon sok csillagászati eseményt meg tudunk nézni, amit esetleg amatőr felszereléssel kevésbé lehet. És nyitottak vagyunk mindenfajta együttműködésre.

ÉM-HM


A rudolftelepi csillagda
Rudolftelep - Közösségi erővel hozták létre és újították fel saját csillagvizsgálójukat. Három éve üzemel újból a rudolftelepi csillagda. Az 1970-es években társadalmi összefogással a csillagászat szerelmeseinek kezdeményezésére épült létesítményt a helyi sajátosságokra épülő mintaprogramban újít...

Illusztráció
Miskolc - Miskolcon Csillag­partyval várták az érdeklődőket. Csütörtöktől vasárnapig 100 óra csillagászat elnevezéssel országszerte a csillagászatot népszerűsítő programokkal várják az érdeklődőket a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) megalapításának 100. évfordulójához kapcsolódva. A 100 óra cs...