Csillagászati észlelési pályázatot hirdettek középiskolásoknak

Csillagászati észlelési pályázatot hirdettek középiskolásoknak
Csillagászati észlelési pályázatot hirdettek középiskolásoknak - © Fotó: fenyeve.mta.hu
Budapest, 2015. június 29., hétfő (MTI) – Távcsöves észlelési pályázatot hirdetett meg középiskolásoknak Határ a csillagos ég címmel a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja (MTA CSFK) a fény nemzetközi éve alkalmából.

Mint az MTA honlapján olvasható, a versenyen magyarországi, vagy határon túli magyar nemzetiségű, 14-18 év közötti középiskolás diákok vehetnek részt, a háromfős csapatok Piszkés-tetőn, az ország legnagyobb csillagvizsgálójában végezhetnek távcsöves megfigyeléseket.

A pályázóknak egy olyan, októberben Magyarország területéről látszó égi objektumot kell kiválasztaniuk, amelyet az MTA CSFK Piszkés-tetői Obszervatóriumának 60/90/180 centiméteres Schmidt-teleszkópjával meg szeretnének örökíteni.

A diákok valódi tudományos munkát végezve ismerhetik meg a 21. századi csillagászati megfigyelési technikákat, a modern berendezések használatát, részt vehetnek egy távcsőidő-pályázat előkészítő munkáiban, valamint asztronómiai felvételek utólagos feldolgozásában. Fizikai-matematikai ismereteik mellett számítástechnikai és idegen nyelvi tudásukat is kamatoztathatják.

Az első három helyezett csapat 2015 októberében 1-1 óra távcsőidőt kap a Piszkés-tetői obszervatóriumban, hogy elkészülhessenek a megpályázott képek. Az I. helyezett csapat egy felkészítő tanárral együtt meghívást kap a csillagvizsgálóba, ahol csillagász segítségével személyesen működhetnek közre az észlelés lefolytatásában. A II. és III. helyezett csapat programjához az MTA CSFK munkatársai készítik el a felvételeket. A nyertesek a képek feldolgozásához is kapnak segítséget.

Az elkészült képeket 2015 novemberében, A magyar tudomány ünnepe rendezvénysorozat keretében hozzák nyilvánosságra az MTA honlapján (mta.hu), a CsFK hírportálján (konkoly.hu) és a www.csillagaszat.hu csillagászati hírportálon, valamint a magyar tudományos sajtóban.

A pályázatok beküldési határideje 2015. szeptember 18., eredményhirdetés 2015. szeptember 21.

– MTI –