Helyi közélet

2014.10.19. 20:27

Félhettek a tardi kakasok

Tard - A Tardi Kakasfesztiválon csak a kakasok nem érezték jól magukat, ők mehettek a levesbe, na meg a pörköltbe.

Tard - A Tardi Kakasfesztiválon csak a kakasok nem érezték jól magukat, ők mehettek a levesbe, na meg a pörköltbe.

Tudják mi az a zúzós lé? Vajon létezik Büdszentmihály? Kóstolták már a sonkalevest Hódos módra? A szombati Tardi Kakasfesztiválon választ kaphattak ezekre a kérdésekre és megismerkedhettek a szabadtűzi lovagokkal is, akiknek egy próbát kell kiállniuk, mégpedig, hogy jót főzzenek.

Kora reggeltől főttek a kakasok Tardon, vagy levesbe, vagy pörköltbe kerültek, de akadt, amelyiket roládba álmodta a szakács, rókagomba mártással. Az ország számos pontjáról érkeztek csapatok a főzőversenyre, Bátyáról, Kőbányáról, Hajdúnánásról is megmérettették magukat.

A bátyai szakácsok nem először vettek részt a versenyen, öt éve visszajárnak és már számos díjjal dicsekedhetnek: aranyérmesek és a vándorserleget is elhozták már. Az most is a sátor mellett díszelgett. Előtte egy fotó, ami néhai társukat Bokros István Bukit ábrázolta. Ő nyáron hunyt el, a szombati versenyen az ő emlékére főzött a csapat. A pólójukon felirat hirdette Buki szlogenjét: "Csumilom a Zatyhulád!" Arról, hogy mit jelent, csapaton belül is megoszlottak a vélemények. Arról viszont nem, hogy a kakaslevesbe igenis kell a cseresznyepaprika. Varajti Gábor elmondta, csak addig teszik bele, amíg meg nem puhul, így a leves nem lesz erős, a paprika nem lesz kemény, összenyomva pedig kiválóan ízesíti a pörköltet. Varajtiék húslevesébe például 24 darab főtt szombaton.

Részletek és receptek a hétfői Észak-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában