Csikk, italos üveg mindenhol – ilyen egy nyíregyházi játszótér

Csikk, italos üveg mindenhol – ilyen egy nyíregyházi játszótér
Csikk, italos üveg mindenhol – ilyen egy nyíregyházi játszótér
Nyíregyháza – Nyíregyházán szankciók nélkül használhatjuk a játszótereket. Mennyire tudunk (vissza)élni a szabadságunkkal? Szétnéztünk egy belvárosi játszótéren, ami szemétdombnak „álcázta magát” arra jártunkkor!   

Aki eldob egy csikket, fizessen! Legalábbis az ország néhány városában ez a szabály a játszótereken és egyéb közterületen. Például Hódmezővásárhelyen 10 ezer forint helyszíni illetve, 30 ezer forint szabálysértési bírságot kaphat az, aki közterületen – így a játszóterek közelében is – eldob egy csikket. A módszer bevált, sikerült visszaszorítani a a dohányzók hanyagságát.
A hír hallatán felötlött bennünk, hogy vajon Nyíregyházán, szankciók nélkül mennyire tudunk vigyázni arra a helyre, ahol gyerekeink önfeledted játszadoznak, vagyis játszadoznának?
Az egyik belvárosi játszótéren járt munkatársunk, ahol a szülőnek nagyon résen kell lennie, ha nem akarja, hogy a hintából kiszálló gyermeke koszos csikkeket szedjen fel, vagy törött italos üvegbe lépjen bele.
„Péntekenként és hétvégén termelődik a legtöbb szemét, ugyanis a fiatalok előszeretettel gyülekeznek itt és italoznak a szórakozás előtt. Persze a szemetet maguk után hagyják, amit mások el szoktak takarítani, de az újratermelődik.” – mondta el egy közelben lakó.
A látvány valóban nem túl barátságos: rengeteg csikk, és törött üvegek mindenhol. A homokozót pedig nem csak gyerekek használják és nem csak játszadozásra, hanem nyilvános illemhelyként is üzemel a hajléktalanok számára. De a szemétdombon és a nyilvános WC-n túl a tér kutyasétáltatásra is alkalmas, tehát minden másra, csak az eredeti funkciójára nem.
Pedig a közelben nincs más lehetőség, és azt sem lehet mondani, hogy nem használják gyerekek, mivel egy templom mögött található, így nem csak a hétköznapokban de a vasárnapi istentisztelet után is gyakran töltenek ott a kicsik egy pár órát.
A lakók szerint korábban parkot ígértek nekik, ahol a kisgyerekeken felül, a közeli iskolába járó diákok is eltöltheti szabad idejük. Egyenlőre azonban azzal is beérnék, ha valaki időnként ránézne a rendbontó fiatalokra, hiszen ottjártunkkor is két fiú – a délelőtt folyamán, iskolatáskával a hátukon – a hintában ülve fújta a füstöt.

– K.A. –