Helyi közélet

2012.05.31. 15:08

Minden harang megszólal június 4-én

Miskolc - Miskolcon tavaly voltak először nemzeti összetartozás napi rendezvények.

Miskolc - Miskolcon tavaly voltak először nemzeti összetartozás napi rendezvények.

Mint az a városháza csütörtöki sajtótájékoztatóján kiderült, idén is lesznek a borsodi megyeszékhelyen megemlékezések, s ezúttal a Felvidék lesz Miskolc vendége. A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én 302 igen, 55 nem és 12 tartózkodó szavazat mellett iktatott törvénybe az Országgyűlés.

- Ez az időpont, ez a nap kiemelten fontos a város ünnepségei, rendezvényei között - fogalmazott Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere. - A helyszíne a tavaly elkészült országzászló, és a program az Istentiszteletet követően a nemzeti összetartozáshoz kapcsolódó műsorokkal folytatódik. Ennek a napnak az a üzenete, hogy minden városnak - , így Miskolcnak is - helyben meg kell teremtenie azokat a feltételeket, amelyek méltóak ehhez az ünnephez. Azt szeretnénk, ha ez a megemlékezés megérintené a városlakókat, és magukénak is éreznék ezt a napot. Ez az üzenet szeretnénk ha eljutna a fiatalsághoz, az iskolás korú gyerekekhez is. Az, hogy a gyerekeink tudjanak erről, megértsék Trianon tényeit és következményeit. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy eltudják magukat, az országot, a nemzetet helyezni a történelemben. Minderre jövőképet is lehet alapozni.

A MÜHA-ban és a Lévayban

A program délben harangszóval kezdődik, amikor is tíz percre megszólal Miskolc összes harangja, majd Ökumenikus Istentisztelettel folytatódik a Mindszenti templomban, ahonnan aztán az ünnepi menet 13 órakor a népkerti Országzászlóhoz megy, ahol ünnepi műsort hallhatnak, láthatnak az érdeklődők. Az Országzászló mögött felállított színpadon többek között Ulman Gábor gömöri népzenész citerázik, elhangzanak majd kuruc dalok, betekinthetünk Badin Ádám palóc mesemondó Meseszínházába, de fellépnek gömöri és más tájegységi néptáncosok. Itt kerül megrendezésre a Nagy-Csomor család hangversenye, és a Miskolci Egyetem bányászhallgatóinak hagyományőrző balekavatója is.

A MÜHA-ban este (18.30) a Szoborfák című filmet tekintheti majd meg a közönség, míg fél 11-től a Lévay József Református Gimnáziumban felvidéki művészek (Keszi István, Kassai Katalin, Lukács János, Palencsár magdolna, László Ottó) alkotásaiból nyílik kiállítás.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában