Csigavér

Csigavér
© Fotó: Getty Images
Európa nyugati felében csaknem hárommillió megszállottja van a lakóautós turizmusnak. Tavasztól késő őszig, mint a csigák, begubóznak a kerekes házukba és az országutakat róják. Szántó István jegyzet.

A felmérések szerint korántsem szegény emberek, s világjáráskor nem takarékosságból ragaszkodnak a saját vackukhoz. Többségében tehetős nyugdíjasok, kalandvágyó családok, baráti társaságok, akik úgy gondolják, ha már nekivágtak a vándorlásnak, ott alszanak, ahol kedvük tartja. S mindenütt csak annyi időt töltenek el városnézéssel, az idegen tájak megismerésével, amennyit arra érdemesnek tartanak. Szeretik a kötetlen, spontán programokat, a felfedező túrákat. Hazájukban már felismerték, hogy a cirkuszi életmódot kedvelő turisták oda mennek, ahol szívesen fogadják őket, és a mobil házuk bármikor rácsatlakozhat a helyi közműre, s elegendő áramszolgáltató boksz van.

Nálunk ez a mobilitásturizmus gyerekcipőben totyog. Kevés a bérelhető lakóautó, és a puccos kastélyszállók környezetében sincs kiépített infrastruktúra a csigaházak fogadására. Az illetékes államtitkárság kezdi felismerni az új turisztikai formációban rejlő idáig még kiaknázatlan lehetőségeket. Már készülnek a csábító tervek, úti célok, programok a csigavérrel megáldott európaiaknak.

– Szántó István –