Friss hírek

2008.11.15. 13:11

Az MSZP megadóztatná a valutaváltást

<p>A valuták átváltásának megadóztatását kezdeményezi világszerte az MSZP - mondta szombaton a párt Baloldali Tömörülés Platform országos értekezletén a kormánypárt alelnöke. Kiss Péter szerint ugyanis ennek csak úgy van értelme, ha ezt nemcsak Magyarországon, vagy az EU-ban vezetik be, hanem a világ pénzügyileg meghatározó részein egyaránt. <br />A kancelláriaminiszter szerint a gazdasági válság után már egy másfajta világ lesz, ám térségünkben különösen nagy a nacionalizmus és a szociális demagógia veszélye.</p>

Az úgynevezett Tobin-adó bevezetésének szükségességéről az Európai Unió többi országát is igyekeznek meggyőzni - mondta szombaton Hegyi Gyula. Az MSZP európai parlamenti képviselője a javaslat amerikai támogatását reméli a korábbinál liberálisabb szemléletű leendő elnöktől.

A tervek szerint minden átváltást 1-5 ezrelékes adóval sújtanának. A magyar javaslat az alacsonyabb terhet támogatja. Ez azonban csak a spekulánsok számára lenne elrettentő, míg a "kisemberek" alig érzékelnék. A Tobin-adó bevezetését a magyar és európai szocialisták és a magyar miniszterelnök is támogatja.

Az európai baloldali pártok a gazdasági válság mihamarabbi leküzdése és a későbbi hasonló gondok elkerülése érdekében szigorúbb pénzügyi ellenőrzést vezetnének be - mondta Hegyi Gyula. Hamarosan létrejöhet - a magyar PSZÁF mintájára - egy európai felügyeleti szerv is - tette hozzá. Az európai szocialisták szerint forrásokat kell teremteni az alapvető igények, így a lakhatás, az étkezés és a nyugdíjellátás biztosítására. Hegyi Gyula szocialista EP-képviselő szerint segíteni kell a rászorulók valamint a kis- és közepes vállalkozások hitelhez jutását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!