Cseresznye nem, de jó hangulat volt a szomolyai fesztiválon

Cseresznye nem, de jó hangulat volt a szomolyai fesztiválon
© Fotók: Tóth Balázs
Szomolya – A szomolyai cseresznyét már csak süteményben tudták megkóstolni a hétvégén érkező turisták, viszont jó koncerteket hallgathattak.

Cseresznye helyett a lekvárokról és a süteményekről, na meg a jókedvről szólt idén a Cseresznyefesztivál Szomolyán. A programok idén már pénteken este elkezdődtek az új helyszínen, hiszen ezúttal nem a templom előtti téren, hanem a főtéren, a művelődési ház mellett állították föl a színpadot, míg a Cseresznye utca maradt a megszokott helyén, de több hely maradt a gyerekjátékoknak és az egyéb árusoknak is a környéken.

A tizenhetedik alkalommal megtartott fesztiválon szombaton déltől zajlottak a színpadi programok, fellépett többek között a Rece Hagyományőrző Népdalkör, a Folk on 45, a Silver Soul, valamint az este fő attrakciója, a Kárpátia. Vasárnap 11 órakor szentmisét és cseresznye szentelést tartottak, délután a bogácsi mazsorettek után pedig Korda György és Balázs Klári járatta csúcsra a hangulatot, de Varga Miklós, Mohácsi Brigi és Papp Dávid is műsort adtak.

img_4620_650

– Amit a helyszín módosításától vártunk, az meghozta az eredményét, a tágasabb téren jobban elfértünk. Széjjelebb tudtuk húzni a rendezvényt és nem csak kimondottan az árusok közt mozgott az ember, hanem megnézhette a falut is. Kijuthatott oda, amelyek ugyancsak hungarikumok, a kőkultúra, s ennek képviselője, a már látogatható az új Cavernum, amely már szállásadással is foglalkozik és erre büszkék vagyunk – mondta Guczi István, Szomolya polgármestere, aki vasárnap kora délután csillagos ötösre értékelte a szombatot.

Egyetlen hiányosság volt idén, a cseresznye, az ugyanis idén amennyivel később virágzott, annyival korábban érett. A fák két héttel később virágzottak, s május végére be is érett a gyümölcs. Jobb lett volna, ha egy héttel hamarabb tartják a fesztivált.

A szomolyai cseresznyetermésről elárulta, jó közepes volt az idei, a minőség is megvolt, nem lehetett panasz, s bár volt egy jó eső, de a szemnagyság nem volt akkora, mint szokott. Mint mondta, egyre több fiatal ismeri föl a rövidszárú fekete cseresznyében a lehetőséget, elhagyott parcellákat hasznosítanak, vesznek újra művelésbe.

img_4621_650

– Ezt a fajta cseresznyét nem kell vegyszerezni, a tavaszi lemosás után a fára kell hagyni, hogy dolgozzon, szeresse az embereket, mi meg szeressük őket. Ezért is van szív formája a gyümölcsnek – mondta Guczi István.

A szomolyai cseresznye megkaptuk a Nemzeti Értéktártól az oklevelet, s Brüsszeltől is a hiánypótlást, három-négy alapvető kérdésre csuklóból választ tudtak adni, így várják az oltalom alá helyezést.

– TB –