Magyarország

2008.11.07. 05:37

Több százmillióval jár a 200-as érmék forgalomba kerülése

<p>Több tízezer, pénzérmével működő különféle automatát kell átállítaniuk az üzemeltetőknek ahhoz, hogy azok alkalmassá váljanak a januártól forgalomba kerülő fém 200 forintos befogadására.</p>

Ez csak a 24 ezer áruautomata esetében körülbelül 200 millió forintba fog kerülni. A 14 ezer nyilvános telefonkészülék költsége még nem ismert, a szintén több tízezer játékautomata és parkolóóra is ebbe a körbe tartozik. Az összes költség akár a milliárdos nagyságrendet is elérheti.

A Magyar Nemzeti Bank januártól hozza forgalomba a fém 200-as érmét, és az év végéig fokozatosan cseréli le vele a papír bankókat. A közelmúltban közönségszavazáson dőlt el, hogy az új pénzre a Lánchíd kerül rá rajzolatként. Az MNB már korábban felvette a kapcsolatot egyes üzemeltetőkkel, és átadott nekik próbaveretet a leendő 200-asból, hogy elkezdhessék a felkészülést a készülékek átállítására - tájékoztatták a Független Hírügynökséget a jegybankban.

A Magyar Ital- és Áruatomaták Szövetségében azt közölték: országszerte körülbelül 36 ezer ilyen gép van, ebből 24 ezer érmével működik. Az összes áruatomatát átállítják, ez gépenként - típustól is függően - 4000-7000 forintba kerül majd. A járulékos költségekkel együtt összesen körülbelül 200 millió forint kiadással számolnak - közölte Davola József, a MIASZ főtitkára. Az italautomaták egy része nem lesz alkalmas a 200-as fogadására. Úgy tudjuk, valószínűleg elsősorban azok, amelyek 200 forintnál jóval olcsóbb italt, például kávét kínálnak.

A Magyar Telekom 14 ezer nyilvános telefonkészüléket üzemeltet, de érdemi információval egyelőre nem tudtak szolgálni, mert a műszaki és pénzügyi vizsgálatokat akkor tudják elvégezni, ha már rendelkezésre állnak az új érmék. Előzetes felmérésük szerint a 200-asok fogadásának lehetővé tétele megoldható, az átállítás időtartama 2-3 hónapot vesz igénybe.

A szintén tízezres nagyságrendű parkolóóra-állomány esetében is szóba került korábban, hogy a parkolási társaságok valószínűleg átállítják a készülékeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!