Csenger nagykorúságát ünnepelték

Csenger – Kettős ünnep volt március 15 Csenger lakossága számára. – Egyfelől az 1848-as forradalom és szabadságharc 159. évfordulóját ünnepeltük, másfelől megemlékeztünk a város nagykorúvá válásáról, ugyanis a település 1998 márciusában e napon kapta meg ismételten a városi rangot – tájékoztaott Kazamér Tibor, a Petőfi Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat igazgatója.  Suliélet. Korábbi írásunk. [.pdf – 35KB]

Az események istentisztelettel kezdődtek a református templomban, s ezt követően az iskola aulájában folytatódott a megemlékezés. Az emlékműsort Apáti Györgypolgármester köszöntője vezette be, aki kiemelte, számára az ünnep legnagyobb hozadéka, hogy az emlékezés, a hálaadás idején, az egész világon minden magyar szíve egyszerre dobban. Külön köszöntötte a határ túloldaláról, Óváriból érkező, magyar delegáció tagjait.

Reményét fejezte ki, hogy a következő nagy nemzeti ünnepre, augusztus 20-ára leküzdhetővé válik az az 500 méter, amely Csengert és Óvárit elválasztja és megnyílhat egy új határátkelőhely.

Festményekkel mutatkoztak
be

Az ünnepség után a mûvészeti iskola legtehetségesebb
képzõmûvész tanulójának, Rápolti
Boglárkának festményeibõl nyílt kiállítást
tekinthették meg az érdeklõdõk, amelyet Csernyi
Endréné alpolgármester nyitott meg. Ezt követõen
a múzeumban a csengeri gyökerekkel rendelkezõ Giriti
Ágnes festménykiállítását ajánlották
a jelenlévõk figyelmébe.

Koszorúk a szobornál

A ünnepi szónok, dr. Kiss Gábor Petőfit, a forradalom költőjét méltatta előadásában. Az általános iskola „Hol a szabadság, ott van a haza” című műsorát az irodalmi színpad előadása mellett mazsorett, néptánc és énekkari számok színesítették. A megemlékezés végén az iskola névadójának szobránál rótták le kegyeletüket koszorúik elhelyezésével a város intézményei, a pártok, egyesületek képviselői.

Az általános iskola különleges kezdeményezésének köszönhetően a nagykorúvá vált várossal egyidős 18 éves csengeri fiatalokat – akik a rendezvény díszvendégei voltak – Kazamér Tiboriskolaigazgató köszöntötte.

Tudatosította bennük, hogy a település hazavárja őket tanulmányaik befejeztével, s a városvezetés mindent elkövet, hogy az itt lakók minél jobban érezzék magukat szeretett városukban. Apáti Györgypolgármestertől és dr. Komlódy Miklósalpolgármestertől emléklapokat vettek át, majd pezsgős koccintással zárult a rendezvény.

– Koncz Nóra –