Csen – Peking beleegyezett abba, hogy a vak jogvédő Amerikába távozzon

  Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2012. május 4., péntek (MTI) – Kína beleegyezett abba, hogy Csen Kuang-cseng (Chen Guangcheng) jogvédő aktivista soron kívüli eljárással megkapja utazási okmányait, amelyekkel az Egyesült Államokba távozhat – közölte Pekingben a Hillary Clinton amerikai külügyminiszter társaságában lévő Victoria Nuland külügyi szóvivő pénteken.

Nuland tájékoztatása szerint az Egyesült Államok ugyancsak gyorsan megadja majd Csennek és családjának a beutazási engedélyt.
Csen hat napot töltött az amerikai nagykövetségen, miután megszökött Santung (Shandong) tartományi őrzött otthonából. Az amerikai külképviseletről önszántából távozott, miután diplomaták közölték vele, hogy a kínai féllel folytatott tárgyalásaik eredményeképpen a családjával olyan helyre költözhet Kínában, ahol nincs veszélyben, és egyetemei tanulmányokat folytathat.
Csenről barátai és amerikai diplomáciai források azt állították, hogy nem akarja Kínát elhagyni, de miután a nagykövetségből egy pekingi kórházba szállították és ott találkozhatott a feleségével, úgy döntött, hogy mégis inkább az Egyesült Államokba menne “pihenni” és tanulni. Úgy tudni a férfinek menekülés közben három csontja eltört, lábfejét gipszbe rakták.
A kényszerabortuszokra és sterilizálásra kényszerített nők védelmében még 2005-ben szót emelő vak férfinek köszönhetően több helyi, vidéki hivatalnok ellen eljárás indult. A santungi helyi hatóságok ugyanakkor “bajkeverése” miatt őt és családját rendszeresen zaklatták, majd ellene 2006-ban rombolásért és közlekedést akadályozó tömegmegmozdulás szervezése miatt eljárást indítottak. A bíróság 4 év 3 hónap börtönbüntetésre ítélte.
Csen azóta lényegében házi őrizetben élt Santung tartománybeli otthonában, megfigyelés alatt tartották, vendégeket, újságírókat nem fogadhatott. Ügyét a nyugati média rendre felemlegette, riporterek többször megkísérelték felkeresni, de civil ruhás emberek ezt minden alkalommal fenyegető fellépésükkel megakadályozták. Érdekében korábban több politikus, szervezet is szót emelt.
Csen ügye ezekben a napokban kínos diplomáciai zavart idézett elő, mivel a kínai fővárosban tartották az Egyesült Államok és Kína stratégiai és gazdasági párbeszédének idei konzultációit, amelyen részt vett Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Timothy Geithner pénzügyminiszter is. A mindkét részről fontosnak tartott tárgyalásokkal párhuzamosan várt megoldásra a 40 éves jogvédő helyzetének rendezése.
Peking korábban bocsánatkérést követelt az Egyesült Államoktól, amiért rendellenes módon juttattak el az amerikai külképviseletre “egy kínai állampolgárt”, majd azt közölték, hogy Csen kérvényezheti, hogy külföldön folytasson tanulmányokat, de mint mindenki másnak, a megfelelő eljáráson neki is át kell esnie.
A kínai tárgyalóküldöttség egyik vezetője, Taj Ping-kuo (Dai Bingguo) államtanácsos, a kormányban a külügyek legfőbb irányítója pénteken Hillary Clintonnal közös tájékoztatóján kijelentette, nem volna szabad az emberi jogokat ürügyül használni az amerikai-kínai kapcsolatok megrontásához. Hozzátette: egyetlen ország sem tökéletes az emberi jogok tiszteletben tartása területén.

Címkék: , , ,