Csen – Clinton elégedett az ügy rendezésének módjával

  Peking, 2012. május 2., szerda (MTI) – Megnyugtatónak tartja Csen Kuang-cseng (Chen Guangcheng) jogvédő aktivista ügyének rendezését Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki hivatalos kétoldalú tárgyalásokra érkezett a kínai fővárosba. Csen az Egyesült Államok nagykövetségén töltött hat napot, s a hivatalos közlés szerint szerdán önként távozott onnan.

“Örömömre szolgál, hogy elősegíthettük Csen Kuang-cseng tartózkodását az Egyesült Államok nagykövetségén, majd távozását onnan oly módon, hogy az megfelelt az ő választásának és kifejezte a mi értékeinket is” – állapította meg közleményében Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Pekingben. Megjegyezte még, hogy ő maga személyesen is beszélt Csennel.
Az eddig nyilvánosságra került információkból tudni lehet, hogy Csent az amerikai nagykövet, Gary Locke szállította a Csaojang (Chaoyang) kerületi kórházba, ahol – amerikai tájékoztatás szerint – a szökése közben keletkezett sérüléseit látták el és találkozhatott a Santung (Shandong) tartományi otthonukból érkezett, rá váró családtagjaival.
Hírügynökségi jelentések arról számoltak be, hogy a kórházba vezető úton Csen telefonon beszélt ügyvédjével, akinek örömmel újságolta: “szabad vagyok, világos biztosítékokat kaptam”. Felhívta őt Clinton is, akinek tört angolsággal azt mondta: “szeretnélek megcsókolni”.
A legfrissebb sajtójelentések arról árulkodnak, hogy a kínai aktivista külföldre szeretett volna jutni, s családja védelmében döntött a maradás mellett. Egy barátja, Ceng Csin-jen (Zeng Jinyan) szerda délután a pekingi kórházban beszélt Csennel, aki azt mondta neki, hogy belekényszerült az alkuba, abba, hogy maradjon, mert azzal fenyegették, hogy ellenkező esetben a feleségét halálra verik. Hogy kitől származott a fenyegetés, azt nem közölte.