Csempészett üzemanyagot keresnek a vámosok Borsodban

Csempészett üzemanyagot keresnek a vámosok Borsodban
Ellenőrzik a teherautók, mezőgazdasági- és munkagépeket üzemanyagát a vámosok Borsod megyében keddtől egy héten keresztül. A levett mintákat még a helyszínen megvizsgálják, ha kiderül, hogy csempészett üzemanyagot találtak a tankban akár a sofőr autóját is lefoglalhatják.

Szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartanak a vámosok a héten Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A teherautók, mezőgazdasági és a munkagépek üzemanyagát ellenőrzik.
Azért ezeket a járműveket, mert a vámosok szerint ezeknél a legvalószínűbb, hogy esetleg csempészetből származó üzemanyagot használnak.

A levett mintákat egy mobil laboratóriumban a helyszínen bevizsgálják. Az üzemanyag kéntartalmát és sűrűségét ellenőrzik. Eltérés esetén a mintát a vám és pénzügyőrség központi laboratóriumába küldik további vizsgálatokra. Akit rajtakapnak, hogy csempészett üzemanyaggal közlekedik, a jövedéki törvény alapján akár több százezer forintra is büntethetnek. Nagyobb mennyiség esetén pedig a csempészett üzemanyagot használó sofőr autóját is lefoglalhatják. Abban az esetben pedig ha pedig mindent rendben találnak a leszívott üzemanyagot visszaöntik a tartályba. Az ellenőrzés 10 percig tart. Délutánig 13 teherautót ellenőriztek a vámosok Borsod megyében. Egyiküknél sem találtak szabálytalanságot.