Csempészés miatt rekordbüntetésre ítélték a legnagyobb kanadai dohánycégeket

Összesen 1,15 milliárd dolláros, azaz átszámítva 172 milliárd forintnak megfelelő pénzbírságra ítélték csütörtökön Kanadában az ország két legnagyobb dohánycégét – az Imperial Tobacco Canada Limited, illetve a Rothmans Benson és Hedges vállalatot. A cégeket nyolcéves nyomozást követően ítélték a rekordmértékű büntetés megfizetésére. A bírósági dokumentumok szerint a két cég képviselői az eljárás közben elismerték, hogy támogatták termékeik adózás nélküli árusítását.

Az ügy az 1989-től 1994-ig tartó évekre vezethető vissza. A bíróság szerint a két megbírságolt dohánycég az adott időszakban a Kanadában gyártott cigarettáit a szomszédos Egyesült Államokba, a kanadai határ közelébe szállíttatta, ahonnan ezután csempészek jutatták vissza törvénytelenül az országba az adózatlan és vámolatlan termékeket.

A cégek egyike, a Rothmans Benson és Hedges egyébként az ítélet kihirdetésének napján jelentette be, hogy elfogadta az amerikai dohánycég, a Phillip Morris International kétmilliárd dolláros – több mint 299 milliárd forintos – vételi ajánlatát.