Friss hírek

2009.06.24. 16:37

Lomnici Zoltán visszautasítja a vádaskodást

<p>Nevetségesnek tartja Lomnici Zoltán egykori főbíró azokat a sajtóban megjelent feltételezéseket, hogy országgyűlési képviselőket, parlamenti pártokat igyekezett volna befolyásolni a főbíró-választással kapcsolatban. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke volt, a főbírói tisztet 2002-2008 között töltötte be. A Független Hírügynökségnek szerdán kijelentette, a köztársasági elnök korábbi, őt illető szavaira etikai megfontolásokból nem kíván reagálni.</p>

Az Index szerdán írt arról, hogy Lomnici Zoltán személyesen és telefonon próbálta meggyőzni a vele kapcsolatban álló országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg Baka Andrást főbírónak. Bakát egyébként Sólyom László köztársasági elnök jelölte már többször is a posztra és csak legutóbb szavazta meg a parlament, korábban a pártok ígéretei ellenére sem sikerült megválasztani. A köztársasági elnök egyébként Baka András megválasztása után azt mondta, hogy "ma végérvényesen véget ért a Lomnici-korszak." A volt főbírót, Lomnici Zoltánt szerdán az Ideális Bírósági Igazgatásért Közhasznú Egyesület (IBIKE) szólította fel, hogy a nyilvánosság előtt tisztázza a sajtóban megjelent hírekel kapcsolatban a főbíró megszavazásában betöltött szerepét.

Lomnici Zoltán a Független Hírügynökségnek Sólyom László őt érintő kijelentése kapcsán azt mondta, hogy a rendszerváltozás óta összesen 20 legfőbb közjogi méltóságot választottak Magyarországon, ebből 10 olyan személyiség, aki párthoz nem kötődik. Rájuk éppen ezért különösen szigorú etikai szabályok vonatkoznak, amelyek szerint tartózkodnia kell minden közjogi méltóságnak attól, hogy sértő, vagy akár csupán indulatokat rejtő érzelem-megnyilvánulásokat tegyen. Ezért nem kíván semmilyen módon reflektálni Sólyom László köztársasági elnök kijelentésére, de egyben jelezte, hogy az elmúlt napokban sokan keresték őt meg és fejezték ki neki szimpátiájukat, rokonszenvüket.

Lomnici Zoltán hangsúlyozta, hogy magát a puszta feltételezést is nevetségesnek és képtelenségnek érzi, hogy ő egyik, vagy másik parlamenti pártot megpróbálta volna a főbíró-választással kapcsolatban befolyásolni. Emlékeztetett arra, hogy másfél héttel ezelőtt még több mint száz "nem" szavazat született a köztársasági elnök jelöltjére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!