Cselgáncs-vb – Krizsán nyert, Szabó búcsúzott

Asztana, 2015. augusztus 27. csütörtök (MTI) – A 81 kilogrammos Krizsán Szabolcs bejutott a 32 közé az olimpiai kvalifikációs asztanai cselgáncs-világbajnokság csütörtöki napján, a 63 kilós Szabó Franciska viszont egy vereséggel, helyezetlenül zárt.

Az Európa-bajnoki bronzérmes Krizsán erőnyerőként a második körben kapcsolódott be a küzdelmekbe a 76 fős súlycsoportban, s elsőként a szerb Nemanja Majdovval csapott össze. A junior Eb-aranyérmes riválist kétszer is intették, majd a hajrában a Honvéd 26 éves versenyzője leszorította őt, de ekkor letelt a mérkőzésidő, így a világranglistán 17. Krizsán végül hivatalosan intésekkel nyert. A 32 között már egy jóval nagyobb “falat”, az olimpiai harmadik, világbajnoki ezüstérmes és a kvalifikációs rangsorban is második kanadai Antoine Valois-Fortier vár rá.

Az U23-as Európa-bajnok Szabó Franciska, aki 66. a világranglistán, a nála 34 hellyel előrébb álló, dél-koreai Bak Dzsi Junnal akaszkodott össze. A négy perc csak két-két intést hozott, így jöhetett az első értékelt akcióig tartó hosszabbítás. Ebben egy perc elteltével az Ázsia-bajnoki harmadik rivális leszorította a békéscsabai versenyzőt, aki így helyezetlenül zárta a vb-t.

Az olimpiai kvótához a kvalifikáció május végi zárultakor a férfiaknál az első 22-ben, a nőknél az első 14-ben kell végezni a rangsorban.

– MTI, Matusz Endre –