Cselgáncs kvalifikáció: nehezen követhető

Akt.:
Gercsák Szabina
Gercsák Szabina
Miskolc – A mester szerint ezer pont kell(ene) a Rio de Janeiró-i olimpiai szerepléshez.

A hét végén a Düsseldorf Grand Prix következik: a németországi eseményen nyolcvankilenc ország csaknem hatszáz judósa küzd a brazíliai kvalifikációs pontokért. A 70 kilogrammosok mezőnyében indul Gercsák Szabina, a Hell Miskolci Judo Club kiválósága, aki élete nagy álmát szeretné valóra váltani. Ami Riót illeti: a helyzet nehezen követhető: már-már zavaros.

Péntek, szombat, vasárnap

A versenyző és klubelnök-mestere, Flórusz János csütörtökön este utazott Budapestre, ahonnan ma reggel repülnek Düsseldorfba.

– Harminchatos lesz Szabina mezőnye – kezdte a szakember. – A világranglista első tíz helyezettje közül kilenc tatamira lép. Pénteken mérés, szombaton verseny, vasárnap hazautazás, így fest a programunk. A győztes 300, a második 180, harmadik pedig 120 pontot kap. Tanítványom az összesített listán most 400 egységgel a 37. helyen áll. Rióban az első tizennégy versenyezhet, a kiküldetéshez 1000 pont körül kell gyűjteni.

A számításról a tréner a következőket mondta: évente öt plusz egy verseny számít, így azok a judokák, akik huszonhat versenyen szedtek össze 1000 pontot – ilyen Gercsák angolai riválisa – ezzel pedig nem mennek semmire. Továbbá: egy országot csak egy sportoló képviselhet Brazíliában, jelenleg pedig az első húszban négy japán, továbbá három-három német és francia is van, közülük ugyancsak sokan kiesnek.

Fontos a pontszerzés

– Ez azt jelenti, hogy most még felesleges számolgatni – szögezte le Flórusz János. – Gyűjtögetni kell a pontokat, aztán májusban összegezni, addig viszont lesz még néhány versenyünk. Az a fontos, hogy Szabina minden eseményen pontszerző legyen, ez adhat reményt az olimpiai szereplésre.

ÉM-KT