Friss hírek

2008.11.16. 10:29

G20-as csúcs: közös akcióterv a gazdasági válság megoldására

<p>Közös akcióterv nyilvánosságra hozatalával ért véget helyi idő szerint szombat este Washingtonban a G20-asnak nevezett csúcsértekezlet. A résztvevő országok megállapodtak abban, hogy együtt dolgoznak a világgazdasági válságból való kilábalás érdekében.</p>

A megállapodás szerint a G20-as országok megbízzák pénzügyminisztereiket: március 31-ig dolgozzák ki, milyen eszközökkel lehet javítani a pénzügyi piacok szabályozásán és működésén. A tapasztalatokat és az eredményeket a következő, áprilisban rendezendő csúcson vitatják majd meg. Azt még nem közölték, hogy a ezt a találkozót hol rendezik meg.

A vezetők abban is megállapodtak, hogy a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) és a Világbankot is modernizálni kell.

A januárban az elnöki posztot átadó George Bush által szervezett csúcson az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Japán, Kanada, Olaszország, Oroszország valamint az Európai Unió vezetői vettek részt a fejlett világból. Az úgynevezett feltörekvő országok közül ott voltak Dél-Afrika, Szaúd-Arábia, Argentína, Brazília, Kína, a Dél-Korea, India, Indonézia és Mexikó vezetői. Nicolas Sarkozy, az Európai Unió soros elnöki tisztét ellátó Franciaország államfője megívta még Spanyolország és Hollandia vezetőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!