Friss hírek

2008.11.17. 16:53

Macedónia perli Görögországot

<p>Macedónia hétfőn a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordult, hogy bepanaszolja Görögországot, amiért az megvétózta NATO-csatlakozási kérelmét - közölte a macedón külügyminisztérium. A két ország egy névvita miatt áll szemben egymással több mint másfél évtizede. Görögország tud a lépésről és később reagál majd rá - mondta a görög külügyminisztérium szóvivője az AFP francia hírügynökségnek.</p>

Egy 1995-ös ideiglenes megállapodás értelmében Görögország nem ellenezheti Macedónia NATO-csatlakozási kérelmét - közölte a macedón külügyminisztérium. Idén április elején azonban Görögország tiltakozott Macedónia NATO-meghívása ellen, és a NATO-tagállamok úgy döntöttek, várják Szkopjét, de csak a névvita rendezése után.

A görög külügyminisztérium egy szóvivője azt mondta, tudtak a macedón panaszról, és meg fogják tenni a "szükséges lépéseket", de azt nem árulta el, hogy mikor és milyen intézkedések lesznek.

Macedónia 1991-ben vált ki Jugoszláviából. Azóta tart Görögországgal a vita. Athénnek nem tetszik, hogy északi szomszédja ugyanazt a nevet viseli, mint az egyik görög tartomány. Attól tartanak, hogy a balkáni ország jogot formálhat a görög területre a névazonosság alapján. Szkopje ezt eddig kategorikusan tagadta, de mindhiába. Az ellentétek miatt az ENSZ-ben Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság (angol rövidítéssel FYROM) néven jegyezték be az országot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!