Csekély zsákmányért ölt, aztán macsétával támadott Miskolcon

Akt.:
Bíróság elé áll a miskolci macsétás támadó
Bíróság elé áll a miskolci macsétás támadó - © Fotó: police.hu
Miskolc – Két bűncselekmény miatt is elítélhetik a miskolci macsétás támadót.

A 30 esztendős mezőcsáti B. József ellen ember­ölés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat a Miskolci Törvényszéken. A per tegnap tanúk meghallgatásával folytatódott.

Gondolkodás nélkül szúrt

A „miskolci macsétás támadó” néven ismertté vált fiatalember 2015. január 10-én tette le először névjegyét a miskolci belváros tőszomszédságában, az Avas­alja utcában.

Mint a bírósági tárgyaláson elhangzott, a vádirat szerint a férfi január 10-én bemászott korábbi ismerőse családi házának udvarára, hogy tőle pénzt, illetve más értékeket szerezzen. Felmászott a ház tetejére, majd közvetlenül a bejárat elé ugrott, ahol – meglepetésére – szembetalálta magát a házigazdával, a későbbi sértettel. A támadó ekkor a ruházatából elővett késsel szó nélkül több ízben mellkason szúrta a 66 éves férfit, és belökte a szobába. A megtámadott összeesett.

macsetes_600

A betörő kutatni kezdett a házban, néhány doboz cigarettát, öngyújtót, készpénzt és egy mobiltelefont vett magához. Közben a megtámadott férfi magához tért, kiment a konyhába, a vádlott ezt észlelve további két alkalommal megszúrta őt, majd elmenekült a helyszínről. Az idősebb férfi a helyszínen meghalt, holttestét később találták meg.

Megrémültek tőle

A mezőcsáti férfi kétes hírnevét nem ezen cselekmény miatt szerezte. Négy nappal később ugyanis – némi bujkálást követően – megjelent korábbi főbérlője ugyancsak Avasaljai utcai lakásában, és azt követelte, hogy adjanak neki szállást. Mivel az idős – 84 éves – házaspár a kérésre határozottan nemet mondott, a vádlott a lakásból távozott, majd magához vett egy 33 centiméter pengehosszúságú, macséta jellegű fegyvert, visszament a sértettek házába, és szó nélkül rájuk támadt. A házaspárt a zajra eszmélő szomszédjuk mentette meg, aki maga is sérüléseket szerzett az ámokfutó támadótól.

Az idős házaspárt a támadás után a megyei kórház traumatológiájára szállították, ahol sebeiket ellátták. Akkor lapunknak dr. Jenei Csaba főorvos azt nyilatkozta, hogy a bácsin és a nénin több, éles eszköztől származó vágott, hasított seb volt, amelyeket összevarrtak, elláttak. Előzetes orvosi vélemény szerint néhány napon belül elhagyhatják a kórházat.

Sikerült megszólaltatnunk a megtámadottakat is: „Ültünk békésen a konyhában és egyszer csak ránk rontott és szúrt, vágott minket a kardjával. Teljesen lebénultunk, nem tudtunk védekezni” – mondta a néni, akinek az arcán hatalmas összevarrt vágás éktelenkedett és a fején is sérülések voltak. – Én nem tudom, mit akart tőlünk. Iszonyatosan féltünk…”

– Szaniszló Bálint –


Mindkettőt bevallotta

A macsétás támadás után a rendőrök egy órán belül elfogták és őrizetbe vették az ámokfutót. A nyomozók a közelben megtalálták a támadáshoz használt bozótvágó kést is. Néhány nappal későbbi kihallgatásán B. József elismerte, hogy a négy nappal korábbi betöréses emberölést is ő követte el. A férfi azóta előzetes letartóztatásban van.

hirdetés


hirdet�s