Csehország – Újabb kormányellenes tüntetés lesz Prágában

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. május 14., hétfő (MTI) – Újabb, a cseh kormány reformjait bíráló tüntetés lesz május 22-én, kedden Prágában. A Cseh-morva Szakszervezeti Szövetségek Konföderációja (CMKOS) ezzel az akcióval is nyomást kíván gyakorolni a jobbközép kormányra, hogy változtasson politikáján.

 

“A szakszervezetek és a hozzájuk csatlakozó civil szervezetek felszólítják az embereket, hogy május 22-én gyűljenek össze a CMKOS székháza előtti téren, majd rendezett menetben a városközponton keresztül vonuljanak a kormány épülete elé és követeljék a társadalomellenes intézkedések visszavonását” – közölte Radka Sokolová, a szakszervezeti konföderáció alelnöke.

Megerősítette, hogy a civil szervezetek arra a napra több minisztérium előtt önálló tiltakozó akciókat is terveznek. A diákok például az oktatásügyi minisztérium épülete előtt kívánnak tiltakozni a főiskolai reform ellen.

Sokolová bejelentette, hogy a szakszervezetek a smíchovi bevásárlóközpont előtti téren információs sátrat nyitottak, ahol naponta vitaesteket tartanak a kormány reformjairól. Hétfőn este az egészségügyi reform a téma, kedden az oktatás problémái kerülnek napirendre, míg szerdán a nyugdíjreform.

A szakszervezeti konföderáció és a hozzá csatlakozó több tucatnyi civil szervezet alapvetően a Petr Necas vezette jobbközép cseh kormány lemondását és az idő előtti parlamenti választás kiírását követeli.

A “Stop a kormánynak” elnevezésű országos tiltakozássorozat keretében áprilisban a prágai Vencel téren megtartott nagygyűlésen a rendezők szerint mintegy 100-120 ezer ember vett részt.

A jövő héten a rendezők ismét több tízezer ember részvételével számolnak – fejtette ki Sokolova. A miniszterelnök korábban azt mondta: Csehországnak szüksége van a reformokra, s azokat a kormány folytatni fogja.