Csehország – a kormány jóváhagyta az állami hivatalnokokra vonatkozó etikai kódexet

  Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. május 9., szerda (MTI) – Jóváhagyta szerdán a cseh kormány az állami tisztviselők és hivatalnokok viselkedését szabályozó etikai kódexet. Az etikai kódex célja, hogy biztosítsa a hivatalnoki szolgáltatások színvonalát és védje a tisztviselőket a korrupciós ügyek bejelentésénél.

Korrupciógyanús ügyek esetén az állami hivatalnokoknak kötelességük lesz azokat jelenteni felettesüknek, a rendőrségnek, az államügyészségnek vagy a bíróságnak.
A belügyminisztérium által kidolgozott szabályzat ugyan csak az állami hivatalnokokra vonatkozik, de a kormány reméli, hogy hasonló kódexet dolgoznak ki a regionális és a helyi önkormányzatok is.
“Az etikai kódexre egyebek között azért is szükség van, hogy nyilvánvaló legyen, milyen esetekben merülhet fel ellentét a közérdek és a magánérdek között a hivatali munkában” – mondta újságíróknak Pavel Dobes közlekedési miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón.
A miniszter szerint az etikai kódex elfogadása a kormány korrupcióellenes stratégiájának újabb lépése. “A kódex elfogadása egyedül nem oldja meg az ezen a téren felmerülő problémákat. Ezért a kódex egy intézkedéscsomag része. A további lépésekre a következő hónapokban kerül sor” – mondta Dobes.
A kódex szerint a cseh állami hivatalnokoknak a jövőben tilos lesz bármiféle ajándékot, illetve bármiféle kedvezményt elfogadni döntéseikkel összefüggő ügyek intézésekor.
Az első, állami hivatalnokokra vonatkozó etikai kódexet a szociáldemokrata Milos Zeman kormánya fogadta el 2001-ben. Dobes szerint ez a kódex azonban nagyon szűk körű és általános volt, ezért volt szükség az új, széles körű, az elsőnél jóval konkrétabb magatartási kódex elfogadására.