Csõdöt jelenthetnek az orosz állampolgárok

Egy törvénytervezet értelmében rövidesen öncsõdöt jelenthetnek azok az orosz állampolgárok, akik képtelenek törleszteni adósságaikat. Ez azzal jár, hogy pénzintézetek és más hitelezõk kénytelenek lesznek beszüntetni a lakossági tartozások kapcsán indított behajtásokat.

A civil adósok rehabilitációjával kapcsolatos intézkedésekrõl szóló törvény tervezetét az oroszországi gazdaságfejlesztési tárca terjesztette be jóváhagyásra az igazságügyi minisztériumhoz. Ennek értelmében az állampolgárok az illetékes gazdasági bíróságnál kezdeményezhetik személyi csõd megállapítását. A kedvezõ ítélet esetén az adós magánszeméllyel szemben a hitelezõk nem kezdeményezhetnek behajtást, illetve le kell állítaniuk a már megkezdett végrehajtási eljárást.

A törvénytervezet fonáksága azonban abban rejlik, hogy csupán azok fordulhatnak ez ügyben a bírósághoz, akiknek a tartozása meghaladja az 50 ezer rubelt (1100 eurót), emellett bizonyítani tudják, hogy rendelkeznek a perköltségre szükséges 20 ezer rubellel (440 euróval), ami elsõsorban a bank által kirendelt csõdbiztos díjazását tartalmazza.