Magyarország

2013.04.17. 09:58

Határozatot hozott a kormány a magyarországi holokauszt 70. évfordulójának programjairól

Budapest, 2013. április 16., kedd (MTI) - Határozatot hozott a kormány a magyarországi holokauszt 70. évfordulójához kapcsolódó jövő évi programokról. A Magyar Közlöny keddi számában az olvasható, hogy a vészkorszak idején meggyilkolt Radnóti Miklós költő életéről, munkásságáról és haláláról történő méltó megemlékezés érdekében 2014. november 9-ét Radnóti Miklós-emléknappá nyilvánítják.

Budapest, 2013. április 16., kedd (MTI) - Határozatot hozott a kormány a magyarországi holokauszt 70. évfordulójához kapcsolódó jövő évi programokról. A Magyar Közlöny keddi számában az olvasható, hogy a vészkorszak idején meggyilkolt Radnóti Miklós költő életéről, munkásságáról és haláláról történő méltó megemlékezés érdekében 2014. november 9-ét Radnóti Miklós-emléknappá nyilvánítják.

A kormány a szerdán hatályba lépő, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett határozatában felhívja a külügyminisztert, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszterrel együttműködve gondoskodjon az emlékév Auschwitz-Birkenauban megrendezendő hivatalos megnyitó és záró ünnepségének, valamint további programjainak megszervezéséről.

A kormány ugyancsak felkéri a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy gondoskodjon a 2014. évi emléknapok megszervezéséről, valamint koncepciójának, kommunikációs stratégiájának, lebonyolítási tervének és költségkalkulációjának kidolgozásáról.

Az emberi erőforrások miniszterét azzal bízza meg a kormány, hogy - a honvédelmi miniszterrel együttműködve - tegye meg a szükséges intézkedéseket az emlékévhez fűződő oktatási kezdeményezések megvalósítása érdekében a 2013-2014-es tanév folyamán.

Szintén az emberi erőforrások minisztere gondoskodik a kormányhatározat értelmében a 2014. évi emléknapokhoz kapcsolódó konferenciák, továbbá az egyház- és nemzetiségközi párbeszédre irányuló programsorozat, valamint a gyermekholokauszt kutatásával foglalkozó tudományos kezdeményezések koncepciójának, kommunikációs stratégiájának, lebonyolítási tervének és költségkalkulációjának kidolgozásáról.

A jogszabály értelmében az emberi erőforrások minisztere gondoskodik a holokausztot tematizáló médiaalkotások megjelenéséről, illetve az emlékévvel kapcsolatban felmerülő civil kezdeményezések megvalósításának támogatására létrehozandó pályázati alapprogram kidolgozásáról is.

Ugyancsak az emberi erőforrások minisztere - a közigazgatási és igazságügyi miniszterrel együttműködve - felelős a kapcsolódó emlékhelyek felújításáért, a külügyminiszter pedig azért, hogy megvizsgálják Magyarországnak az Auschwitz-Birkenau Alapítványt támogató országok köréhez történő csatlakozásának lehetőségét.

A külügyminiszter felelőssége továbbá, hogy az emlékév programjai a magyar külképviseleteken, valamint - a közigazgatási és igazságügyi miniszterrel együttműködve - a Balassi Intézet külföldi központjaiban megfelelően megjelenjenek, illetve hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket az Izrael és Magyarország közötti diplomáciai látogatások megvalósítása érdekében, továbbá megvizsgálják az emlékév egészére kiterjedő UNESCO-védnökség megszerzésének lehetőségét.

A kormányhatározatnak megfelelően a nemzeti fejlesztési miniszter a honvédelmi miniszterrel együttműködve gondoskodik majd a tokaj-hegyaljai zsidó örökségre vonatkozó programok, a zsinagógafelújítási kezdeményezés, valamint a további örökségvédelmi, kegyeleti jellegű programok koncepciójának, kommunikációs stratégiájának, lebonyolítási tervének és költségkalkulációjának kidolgozásáról. Szintén a nemzeti fejlesztési miniszter felelős az emlékévet megörökítő emlékbélyeg kibocsátásáért.

Az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztosnak meg kell tennie a szükséges intézkedéseket a Holokauszt Gyermekáldozatainak Emlékhelye - Európai Oktatási Központ létrehozása érdekében, amelyet a Józsefvárosi pályaudvar épületében adnak át.

A kormányhatározat felkéri a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy a fent megjelölt feladatok végrehajtását koordinálja, illetve gondoskodjon az emlékév programjainak megfelelő szintű és minőségű médiamegjelenítésről.

Címkék#holokauszt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!