Császár Angela az inka kiállítás 100 ezredik látogatója

Császár Angela színésznő lett az “…és akkor megérkeztek az inkák” című kiállítás százezredik látogatója. A szerencsés vendéget és férjét Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója köszöntötte csütörtökön délelőtt. A szerencsés látogató egy kétszemélyes madridi utat, valamint a spanyol fővárosban található, a budapesti kiállításra műtárgyakat kölcsönző Museo de Americába szóló belépőket kapott ajándékba. A Szépművészetiben látható tárlat az eredeti elképzelések szerint szeptember 9-ig látogatható, de a múzeum már tárgyal a kiállítás meghosszabbításáról, mondta el érdeklődésünkre az intézmény kommunikációs osztályvezető-helyettese. Lévay Zoltán hozzátette, várhatóan a napokban érkezik válasz a kölcsönző múzeumoktól. Amennyiben sikerül az intézmények hozzájárulását megszerezni, akkor a kiállítás szeptember végéig Budapesten marad, közölte az intézmény munkatársa.

Az átfogó tárlat a spanyol hódítás előtti Perut mutatja be. Az összesen több mint háromszáz kiállítási tárgyat, így aranyból, ezüstből készült ötvösmunkákat, kerámiákat, textileket felvonultató kiállításra a dél-amerikai ország mellett spanyol és német gyűjteményekből is kölcsönzött műtárgyakat a magyar kiállítóhely.

A Szépművészeti Múzeum ebben az évben már több mint félmillió látogatót fogadott, így várhatóan idén többen nézik majd meg az intézmény kiállításait, mint az elmúlt évben. 2006-ban 611 ezren voltak kíváncsiak a múzeum kiállításaira, ami a legmagasabb látogatói szám volt eddig a múzeum történetében.

A Szépművészetiben szeptemberben Mantegnától Hogarthig: a rézmetszés négy évszázadának virtuózai címmel nyílik majd kiállítás, októbertől pedig a Varázslatos különc – Friedensreich Hundertwasser művészete valamint a Picasso, Klee, Kandinszkij című tárlat látható majd, tájékoztatott Lévay Zoltán.