Csányi Sándor: fel kell gyorsítani az eurócsatlakozást, akár soron kívül is – MTV

Magyarországnak meg kellene próbálnia soron kívül bejutnia az eurózónába, mert ezzel hosszabb távon kezelni lehetne itthon a világgazdasági válság hatásait. Mindezért a kormánynak és az ellenzéknek egyformán mindent meg kellene tennie a következő időszakban – erről az OTP Bank elnök-vezérigazgatója beszélt egy vasárnap esti tévéműsorban. Csányi Sándor meglátása szerint a soron kívüli bejutás esélye 50-50 százalékos, de mindenképpen meg kellene próbálni.

Nincs más választás, fel kell gyorsítani az eurócsatlakozást – mondta az OTP elnöke a Magyar Televízió “A szólás szabadsága” című műsorában vasárnap este. Szerinte már 2009-ben be kellene lépnie Magyarországnak az euró bevezetéséhez elengedhetetlen úgynevezett ERM-II-es (Európai Átváltási Mechanizmus) rendszerhez, amelyet az euró előszobájaként emlegetnek.

Csányi Sándor úgy véli: rövid távon drasztikusan csökkenteni kellene itthon a költségvetés hiányát, vissza kell fogni a kiadásokat, és szükség van a béreket terhelő járulékok csökkentésére a gazdasági válság hatásainak kezeléséhez. Ha magasak maradnak ugyanis a járulékok, tovább nő a munkanélküliség, részben azért, mert a vállalkozások csődben mennek, vagy feketemunkára kényszerülnek. Emellett továbbra is védeni kell a forintot, ha kell, kamatemelésekkel, valamint meg kell mutatni, hogy az állam képes finanszírozni saját adósságát – tette hozzá.

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint a pénzügyi válság alkalmat adhat arra, hogy az itthoni politikai erők megegyezzenek egymással olyan hosszú távú kérdésekben, mint a nyugdíj- vagy az önkormányzati rendszer átalakítása. Az ellenzéknek tudomásul kellene vennie, hogy most nem lehet elvesztegetni másfél évet, a kormánynak pedig figyelembe kellene vennie a jelenlegi politikai erőviszonyokat – fogalmazott.

Csányi Sándor a műsorban beszélt arról is: biztos abban, hogy a válság miatt megváltozik majd a banki rendszer, és a pénzintézeteknek nem lesz olyan sokrétű a tevékenységi körük, mint most. Az egyes szolgáltatások, tevékenységek inkább egy-egy bankhoz kötődnek majd szegregáltan.

Saját bankjáról, az OTP-ről Csányi Sándor azt mondta: továbbra is folyósítanak devizahiteleket, de sokkal kisebb arányban, mint eddig. Ez azt jelenti, hogy míg korábban például egy lakás árából akár 80 százalék is lehetett a hitel, most ez a határ már csak körülbelül 60 százalék – magyarázta.