Csányi a leggazdagabb magyar – itt a 2012-es lista

Csányi a leggazdagabb magyar – itt a 2012-es lista
Átalakult a 100 Leggazdagabb mezőnye Magyarországon. Az idén 11. alkalommal közreadott ranglistán tavaly óta 12 új szereplő kapott helyet − és ennek megfelelően 12-en voltak kénytelenek búcsút mondani −, miközben a “beugró” nem változott.

 

A válság negyedik éve alaposan megrostálta a magyar nagytőkés elitet. Bár az ötmilliárd forintos alsó határ nem változott, mégis épp egy tucat új szereplő kapott helyett az idei A 100 Leggazdagabb kiadványban. Az első kiadás óta eltelt évtized bebizonyította, hogy a Napi Gazdaság kiadásában megjelenő éves összesítés legfőbb alapelvei − magyar állampolgárság, tiszta eredetű vagyon és transzparens működés − kiállták az idő próbáját. És válság ide vagy oda, a száz leggazdagabb magyar összvagyona összesen 108 milliárd forinttal 2224 milliárdra gyarapodott egy év alatt, ennek megfelelően az átlag is több mint egymilliárddal, 22,2 milliárdra emelkedett.

 

Az első három

 

A ma megjelenő kiadvány szerint a hazai nagyvállalkozók éves ranglistáját idén is Csányi Sándor az OTP első embere vezeti 135 milliárdos vagyonával, őt Várszegi Gábor, a Fotex-birodalom első embere követi 125 milliárddal, aki ezzel egyet lépet előre a listán, tavalyi helyezéséhez képest, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Bige László, a péti Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa került 110 milliárd forinttal, a korábbi ötödik helyéről előrelépve. A mindeddig dobogós Demján Sándor ezúttal 105 milliárddal a negyedik lett − az abszolút rekord azonban még mindig az övé a 2008-ban elért 300 milliárd forinttal.

 

A cikk folytatása a napi.hu oldalán >>>