Friss hírek

2010.08.22. 20:01

<b>PONTOSÍTÁS</b> Véget ért az év legnagyobb hazai élelmiszeripari eseménye

<p>Vasárnap befejeződött az év legnagyobb hazai élelmiszeripari rendezvénye, az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó, valamint a Hajráhazai! Piac és a Hajráhazai! Fórum. A hatnapos rendezvény keretében tartották meg a X. jubileumi Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszust is, amelyen egyebek mellett a géntechnológia következményeiről is szó esett. Öt vidéki helyszínen és Sepsiszentgyörgyön hús-bajnokságokat is tartottak.</p>

A fenntartható élelmiszerlánc alapgondolata, hogy a talajművelés, növénytermesztés, állattenyésztés, húsfeldolgozás, ételkészítés, hulladékkezelés láncolata akkor biztonságos a jövő számára is, ha minden elemét környezettudatosan, a többi elemmel harmonikusan összehangolva működtetik. Magyarország a gondolat egyik úttörője: itt hozták meg az első olyan európai élelmiszerlánc-törvényt, amely már a fenntarthatóság szempontjait is tartalmazza. A hazai jogi szabályozás mintáját azóta Európa-szerte több mint 30 ország vette át.

A vasárnap zárult eseménysorozat központja a Budai Várban volt, ahol a X. Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszust is tartották, amely a döntéshozók, az illetékes hatóságok, az élelmiszeripar vállalkozóinak és a fogyasztóknak közös fóruma.

A konferenciasorozatra 32 országból 64 szervezet képviseletében 109 előadó érkezett. Az egyetemek, kutató-műhelyek és hatóságok számára 64 országra kiterjedő videó-konferencia hálózatot szerveztek. A konferenciákat akkreditálták állatorvosi továbbképzésként, így a szakemberek továbbképzési pontokat is gyűjthetnek itt.

A konferenciasorozat végén a résztvevők arról döntöttek, hogy egy bizottságot alakítanak, amely előkészíti a Budapesti Charta nevű dokumentumot, amely a fenntartható élelmiszerlánc megőrzésének fontosságát hangsúlyozza. A Budapesti Chartát várhatóan jövőre fogadják el.

A fogyasztók számára a budai Hilton szálló Dominikánus udvarában tartották a Hajráhazai! Fórumot, ahol hírességek és mesterszakácsok adtak tanácsokat hat napon át a látogatóknak a megfelelő étel kiválasztásáról és elkészítéséről. A Magyar Kultúra Házában pedig a Hajráhazai! Piacon meg lehetett kóstolni és kedvezményesen meg is lehet vásárolni a magyar húskészítmények legjobbjait.

Az idei világtalálkozó középpontjában a húsipari termékek álltak. Jövőre a tejtermékek, míg két év múlva a zöldség- és a gyümölcstermesztés kerül fókuszba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!