Csalódtunk a rendszerváltásban

Nem meglepő, hogy a GfK (nemzetközi piackutató intézet) felmérése szerint a magyarok a legboldogtalanabbak, hiszen más vizsgálatok adatai is hasonló eredményeket hoztak, és már elterjedt rólunk, hogy pesszimisták vagyunk – kommentálta a hírt érdeklődésünkre Fábián Gergely szociológus.

Hogy ennek mi lehet az oka, nem tudjuk pontosan megmagyarázni – tette hozzá a szakember. – Az utóbbi tíz-tizenöt esztendőt tekintve, a magyarok csalódtak a legnagyobb arányban a rendszerváltásban. A Kádár-rendszerben itt éltek a legjobban az emberek, a változás lelkileg honfitársainkat viselte meg leginkább. Sok családnak roggyant meg az egzisztenciája – úgy tűnik, mi magyarok ezt mélyebben átéljük, mint mások.

Hosszabb történelmi időszakra szintén visszavezethető borúlátásunk. Nemzetünk gyakorta sodródott, a rossz oldalra állt, nem volt független az ország, a hatalmas területvesztés vagy az 1956-os események is negatív társadalomlélektani hatással jártak, amit a családi szocializációban is átadnak az idősebb generációk a fiatalabbaknak – idézte fel a szociológus a legelterjedtebb magyarázatokat.

Ü.Sz.