Friss hírek

2010.08.08. 13:56

Kercaszomoron a bátor elődökről emlékeztek meg

<p>Bátor felkelőkről emlékeztek meg vasárnap ünnepi keretek között Kercaszomoron. A Vas megyei településen azon falubeliek előtt tisztelegtek, akik az első világháború után kiűzték az akkor még Szomorócként ismert településből a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság csapatait. A megemlékezésen a második világháborúban elhunyt és a kommunizmus alatt kitelepített falubeliek előtt is tisztelegtek. Az eseményen beszédet mondott Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelét is felolvasták.</p>

Az ünnepség a község református templomában kezdődött, ahol Balog Zoltán református lelkész hirdetett igét. Az ünnepi mise alatt emléktáblát is avattak. Az alkotás azon helyiek tiszteletére készült, akik a második világháborúban estek el, vagy akiket a kommunizmus idején telepítettek munkatáborokba. Az emléktáblát meg is áldották az istentiszteleten.

A templomban szólt az egybegyűltekhez Schmitt Pál köztársasági elnök is, aki elmondta: az egykori szomoróci lakosok nagy bátorságról tettek tanúbizonyságot, mikor fegyvert ragadtak és kiálltak a lakóhelyükért. A köztársasági elnök szerint méltó utódaik a maiak, akik sok éves fáradság eredményeképpen elérték, hogy 2008-ban a falu megkapta a "Legbátrabb Község" címet az Országgyűléstől.

Orbán Viktor levelét V. Németh Zsolt államtitkár olvasta fel a faluházban. A miniszterelnök szerint kevés olyan kétségbeejtő időszak akad a történelemben, mint a világháború utáni évek, de ugyanekkor történtek a leghősiesebb cselekedetek is. Erre jó példa a szomoróciak bátor felkelése.

A Szerb-Horvát-Szlovén Királyság csapatai 1919-ben szállták meg Szomorócot. Egy évvel később a helyiek fegyverrel űzték el a megszállókat. Nem sokkal később a megszállók erősítéssel szorították vissza a felkelőket. A Határmegállapító Bizottság viszont a falubeliek bátor cselekedetének hatására úgy döntött 1922-ben, hogy a település újból Magyarország részévé válhatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!