Csalással vádolja egy barcelonai lap Robert Capa-t

Egy spanyol újság szerint beállított volt, nem pedig harc közben ellesett drámai pillanat a fotográfia történetének egyik leghíresebb képe, amit a spanyol polgárháború idején készített Robert Capa. A barcelonai El Periodico pénteki száma burkoltan csalással vádolta meg a Friedmann Endre néven 1913-ban Budapesten született világhírű fotóst.

A híres képen a köztársaságiak katonája látható, jobb kezében puskájával, amint egy golyó hátba találja és összecsuklik. A katalán lap szerint Capa olyan helyen fényképezte le a férfit 1936 szeptemberében, tehát három hónappal a polgárháború kitörése után, ahol nem is dúltak harcok. Az újság azt írja, hogy a fotót nem a dél-andalúziai Cerro Muriano közelében alkotta meg Capa, ahogy ő állította, hanem Espejo várostól 50 kilométerre. A lap szerint munkatársai a helyi terepviszonyokat ellenőrizve jutottak erre a következtetésre.

Robert Capa híres fotója régóta viták kereszttüzében van. A bírálók azzal érvelnek, hogy túl tökéletes a képen minden, és nehezen hihető, hogy Capa véletlenül jelen volt egy ilyen eseménynél. Capa hívei ezt elutasítják.

Az El Periodico szerint munkatársai egy kiállításon döntötték el, hogy alaposan megvizsgálják a képet. A 2007-ben New Yorkban kezdődött és jelenleg Barcelonában lévő vándorkiállítás Capa 150 olyan képét mutatja be, amelyek az 1930-as és 40-es évek nagy konfliktusairól, háborúiról készültek. Robert Capa 41 éves korában, 1954-ben halt meg, amikor rálépett egy aknára Indokínában, ahol a franciák elleni háború eseményeit fényképezte.