Családok tízezreinek megélhetését veszélyeztetné az ajkai timföldgyár esetleges leállása a VDSZ szerint

    Budapest, 2012. május 25., péntek (MTI) – Családok tízezreinek megélhetését veszélyeztetné az ajkai timföldgyár esetleges leállása – állítja a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke annak kapcsán, hogy a környezetügyért felelős államtitkár kilátásba helyezte az üzem bezárását.

 

A VDSZ pénteki közleménye szerint felelőtlen Illés Zoltán környezetügyi államtitkár bejelentése, miszerint bezárják az ajkai timföldgyárat, ha az üzemeltető Mal Zrt. napokon belül nem szünteti meg a vörösiszap-tározókból szálló por terjedését.

A közlemény idézi Székely Tamást, a szakszervezet elnökét, aki szerint a 2010-es iszapömlés után is felmerült a gyár termelésének végleges leállítása, az érdekvédelem azokban a hetekben azért harcolt, hogy ne vegyék el még a megélhetési lehetőséget is azoktól a családoktól, akiknek a tragédiában mindenük odaveszett.

Székely Tamás szerint a timföldgyár bezárása most is humánkatasztrófához vezethet a térségben, mert az ott élő családok többsége ebből a termelésből, vagy valamilyen ehhez kapcsolódó üzletágából tartja el magát.

A VDSZ közölte: a hatóságoknak meg kellene várniuk, eleget tesz-e a Mal Zrt. az egységes környezethasználati engedélyben foglalt előírásoknak, s csak annak függvényében, minden következményt mérlegelve cselekedni.

A szakszervezet a gyár bezárása esetén követeli, hogy az állam gondoskodjon az ott dolgozók változatlan szintű megélhetéséről.

 További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek