Nagyvilág

2011.05.02. 09:44

Szimbolikus esemény a terrorizmus elleni harcban

<p>Többféle szimbolikus jelentősége van Oszama bin Laden halálának, azonban gyakorlati értelemben az al-Kaida vezér halálhíre nem késztetheti a világ terrorelhárító szerveit és titkosszolgálatait a terrorizmus elleni tevékenységük csökkentésére. Deák Péter biztonságpolitikai szakértő szerint a globalizmus korának velejárója a terrorizmus, mint erőszakforma.</p>

Mind az amerikai belpolitikában, mind pedig általában a nyugat belső helyzetében szimbolikus jelentősége van Oszama binLaden halálának - mondta a Független Hírügynökségnek Deák Péter. Ezen felül szimbolikus hatással van az iszlám terrorszervezetekre is. Esetükben gyakorlati hatás is lehetséges, az al-Kaida vezetőjének halálával ugyanis egyes mozgalmak, szervezetek finanszírozásában nehézségek támadnak.

Oszama bin Laden keresésére, megölésére való törekvés régóta napirenden van. Halála azonban nem jelenti azt, hogy megszűnik a terrorizmus, ami a globalizáció korának egyik velejáró erőszakformája. A legutóbbi időben elsősorban nem is az ő nevéhez fűződő akciók voltak jelentősek, úgy tűnt, a tálib mozgalom is kissé eltávolodott tőle.

Nem szűnt meg a terrorizmus veszélye, a világ több pontján váltják fel a hagyományos háborút a gerilla, vagy terrorista harci módszerek. Minden esetre az al-Kaida vezér halála a kezdeti időkben biztosan okoz valamilyen bomlást a terrorszervezetben. A világban bevezetett biztonsági rendszabályok azonban fennmaradnak, mivel maga a terrorveszély nem szűnik meg. Oszama bin Laden halála egyfajta szimbolikus megnyugvást okozhat, de nem késztetheti a terrorelhárító szerveket, titkosszolgálatukat tevékenységük csökkentésére, megszüntetésére.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!