Családi séta az erdőben, a tó partján

Családi séta az erdőben, a tó partján
Családi séta az erdőben, a tó partján
Nem pénztárcánk függvénye, hogy egészséges életmódra szokik-e gyermekünk.

A legifjabb korosztály helyes életmódra való nevelését nem lehet elég korán kezdeni. Azért, hogy felnőttként ne küzdjenek túlsúllyal, ne fenyegessék őket az elhízás miatt támadó betegségek, fel kell hívni a figyelmet a mozgás szépségére.

Míg apáink grundfocival töltötték a langyos tavaszi napokat, addig a mai nebulók a számítógép és a tévé előtt ücsörögnek órákat. A friss levegőt alig ismerik, a menzán kapott főzelékkel szemben elutasítóak, a chipset viszont kipirult arccal tömik magukba. Alig van közöttük aki sportol, az iskolai testnevelés pedig maximum 1-2 órára korlátozódik hetente.

Programok

A NYITÖT elsõ idei sportrendezvényét tegnap
délután tartotta az Arany János iskola uszodájában.
Június 1-jén a nyíregyházi stadionba kistérségi
gyermekfocira várják a jelentkezõket.

A régiónkban dolgozó szakemberek felismerték a problémát, a Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás munkatársai a cselekvésig is eljutottak.
– Komplex kistérségi sportprogramot állítottunk össze, melynek keretében több rendezvényt tartunk ebben az esztendőben.

Ezek kivétel nélkül a mozgásról szólnak, a főszereplők pedig a kistérségben – Nyíregyháza, Nyírtelek, Kótaj, Kálmánháza, Nagycserkesz, Sényő, Nyírtura, Nyírpazony, Napkor – élő gyermekek lesznek – mondta Triznerné Szabó Anitaprogramfelelős.

– Segítséget kaptunk az önkormányzatoktól, közös összefogással kínálunk alternatívákat a gyermekeknek. Fontos, hogy jó példával járjunk elöl, hiszen cél, hogy az utánunk jövő generáció a mienkénél egészségesebb legyen – folytatta Anita.
A szakemberek törekvése nem az, hogy a gyerekek mindegyike versenyszerűen sportoljon, de azt is vallják, hogy a mozgás nem pénztárcafüggő.

– Minden településen léteznek sportszervezetek, melyek jelképes tagsági díjért fogadnak jelentkezőket. Focipálya, sétálásra alkalmas környék mindenütt létezik, csak a mi döntésünkön múlik, hogy a vasárnapi ebéd után a tévé elé ülünk, vagy túrázunk, biciklizünk kicsit.

A csemeték az iskolába is örömmel gyalogolnak és a hazaút is izgalmas autó nélkül, ha közben beszélgetünk a gyerekekkel. A kistérségi programjainkkal az a célunk, hogy aktív gyermekeket neveljünk, akik ha másban nem, a sportban biztosan sikeresek.

A jövő a mi kezünkben van, hiszen csak ép testben lehet ép a lélek, a rendszeresen mozgó fiatalok többnyire mentálisan is egészséges, kitartó felnőttekké válnak – mondta a kistérségi menedzser.

– Pók Viktória –