Családi programok a Diósgyőri várban húsvétkor

Húsvéti nyuszisimogatás
Húsvéti nyuszisimogatás - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A hosszú hétvégén több, a húsvéthoz kapcsolódó rendezvénnyel készültek.

Nem volt hiány húsvéti, családi programban Miskolcon sem az ünnepi hétvégén. A Diósgyőri várban már nagypénteken is programmal várták a kilátogatókat.

A rossz idő ellenére

A Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend középkori passiójátékában Jézus szenvedésének történetét jelenítette meg. Naponta négy alkalommal rendhagyó vártúrákon is részt vehettek a látogatók, ezeken az érdeklődők maguk is belecsöppenhettek a középkori mindennapokba.

husvet-08-aj

Az időjárás aztán alaposan ráijesztett az érdeklődőkre, hiszen vasárnap végig esett az eső és hűvös szél fújt, ami nem kedvezett a szabadtéri, főleg a kisgyerekeknek szánt programoknak. A szervezők azonban minden internetes fórumon igyekeztek megnyugtatni a kilátogatni szándékozókat, hogy a rossz idő nincs hatással a rendezvényre, hiszen fedett helyen tudnak minden programot megtartani, a palota termei pedig fűtöttek.

Így aztán vasárnap is sok család választotta programjául a vár meglátogatását, de azért érezhetően sokan kivártak hétfőre, ami szerencsés választás volt, hiszen aznap már jó idő várta az érdeklődőket. No és persze számtalan program.

Játékok és zene

A Diósgyőri vár udvara megtelt élettel, izgalommal, tartalmas szórakozást kínálva. Zenészek, mesteremberek, kirakodóvásár és finomságok várták az érkezőket. A Felső várudvaron a Húsvét hangulatát megidéző foglalkozások, csuhézás, agyagozás, tojásfestés várta az érdeklődőket. A gyerekek kipróbálhatták a gesztenyecsúzlizót, a mozsárágyút, a liba futamot, vagy a bögre dobálót. Megcsodálhatták a tojáspatkolót munka közben, nyuszit- és görényt simogathattak. Megismerhették hogyan dolgozik a fazekas, a kovács, a kosárfonó vagy a teknővájó.

husvet-01-aj

A jó hangulatról a Tardi Pávakör Hagyományőrző Egyesület, a Csender zenekar valamint Boncsér Gábor és zenekara gondoskodott, aki pedig kedvet érzett hozzá, az a táncházba is bekapcsolódhatott.

Hétfőn pedig egy másik nagy rendezvény is kínálta magát. A régió legjobb lovasai mérték össze tudásukat, április 2-án a Lovagi Tornák Terén. A versenyszámok kezdő lovas, ifjúsági és felnőtt kategóriákban zajlottak Miskolcon.

ÉM