Helyi közélet

2012.02.17. 08:53

Több emberölés és kábítószer, de általános javulás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Miskolc - A tavalyi évben ismertté vált közvádas bűncselekmények száma az egy évvel korábbiakhoz képest több mint egytizedével csökkent megyénkben, mondta dr. Martossy György, a megyei főügyészség sajtószóvivője a csütörtökön megtartott évértékelő összügyészi értekezlet után.

Miskolc - A tavalyi évben ismertté vált közvádas bűncselekmények száma az egy évvel korábbiakhoz képest több mint egytizedével csökkent megyénkben, mondta dr. Martossy György, a megyei főügyészség sajtószóvivője a csütörtökön megtartott évértékelő összügyészi értekezlet után.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyénkben az elmúlt esztendőben 8837 közvádas bűnelkövető vált ismertté, ám míg a fiatalkorú elkövetők száma jelentősen csökkent, a gyerekkorúaké lényegében nem változott. Vádat 5906 ügyben emeltek, ami az előző évi 6309-hez képest néhány százalékos csökkenést mutat, ám az ügyészi munka egyik legfőbb számszaki mutatója, a váderedményesség valamelyest javult, 97,32 százalék volt.

Több erőszakos halál

A személy elleni bűncselekmények száma valamelyest csökkent, megszakítva az előzőekben tapasztalat növekedő tendenciát, azaz, az 2010-es 2139-cel szemben a múlt évben 2031 volt, ami öt százalékos csökkenést jelent, ám nőtt a legveszélyesebb, a befejezett emberölés miatti esetek száma. Míg a korábbi évben 21, tavaly 30 ilyen bűncselekmény miatt kellett eljárást indítani. Itt a növekedés 42,9 százalékos. Kevesebb lett viszont a szintén komoly társadalomra veszélyességű szándékos testi sértés miatti eljárások száma, az előző évi 1086-hoz képest tavaly 975 volt, ami 10,2 százalékos csökkenést jelent. A nagy társadalomra veszélyességű kábítószerrel visszaélés miatti cselekmények száma azonban komoly mértékben, majdnem a duplájára emelkedett: a 2010-es 247-ről 493-ra, bár meg kell jegyezni, hogy a kábítószerrel visszaélést általában fogyasztással és nem kereskedéssel valósították meg az elkövetők, tette hozzá Martossy György.

A múlt évben több mint egyötödével csökkent a közlekedési bűncselekmények miatti ügyek száma (az előző évi 1150-ről 902), ezen belül jelentős a csökkenés az ittas járművezetéses ügyekben, a korábbi évben 680 tavaly 441 ilyen eset miatt kellett eljárni. A házasság, a család, az ifjúság és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények száma összesen 442 volt, ez is több mint egyötöddel kevesebb, mint a korábbi évben, amikor 559 esetet regisztráltak ilyen bűncselekményt. A társadalom által leginkább elítélt erőszakos közösülés miatti ügyek száma viszont a felére, 20-ról 10-re csökkent. Tavaly viszont 4,4 százalékos növekedés volt tapasztalható a vagyon elleni bűncselekmények terén.

Rendőrök is bűnöztek néha

A rendőrök által elkövetett és vádemeléssel érintett bűncselekményeknek mindössze 2,3 százaléka volt hivatali bűncselekmény. Ittas járművezetés miatt hét, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt két, hivatali visszaélés, súlyos testi sértés, lopás és egyedi azonosítójel meghamisítása miatt egy-egy esetben indult eljárás. Bár a hivatali bűncselekmények miatti feljelentések száma továbbra is jelentős, csak csekély számban merült fel gyanú a bűncselekmény megvalósulására, illetve az elrendelt nyomozások jelentős részében nem lehetett alátámasztani a feljelentésben foglaltakat. Ezek sokszor alaptalan, bosszútól vezérelt állításokat tartalmaztak, büntetőeljárás, illetve rendőri intézkedés alá vont személyek részéről, melynek nyilvánvaló célja megpróbálni ellehetetleníteni az ügyben eljáró rendőrök és hatóságok munkáját, tette hozzá Martossy György. Természetesen abban az esetben, ha kétséget kizáróan sikerült bebizonyítani a feljelentésben foglaltak valótlanságát, hivatalból indítottak eljárást hamis vád bűntette miatt.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában