Friss hírek

2010.07.30. 10:26

Meghosszabbították a pedofíliával vádolt orosz karmester thai óvadékát

<p>Továbbra is szabadlábon maradhat Mihail Pletnyev orosz zongorista-karmester, miután pénteken a thai hatóságok meghosszabbították az engedélyt. Az Orosz Nemzeti Zenekar művészeti vezetőjét a hónap elején tartóztatták le, mert a vád szerint megerőszakolt egy 14 éves fiút. A művészt 300 ezer bahtos (mintegy 2 millió forint) óvadék ellenében engedték távozni az országból, ahol háza is van. A rendőrség azonban elrendelte, hogy 12 naponta meg kell jelennie a bíróság előtt. A hatóság azt mondta: reményeik szerint az "elkövetkező 24 napban sikerül lezárni a nyomozást és az ügyet is."</p>

Pletnyevnek augusztus 11-én lesz a következő bírósági meghallgatása. Ha bűnösnek találják, akkor akár 20 év börtönre is ítélhetik a férfit. A rendőrség azt mondta, hogy "még folyik a bizonyítékok gyűjtése és a szemtanúk kihallgatása," de reményeik szerint augusztusban sikerül lezárni az ügyet. Pletnyev egyébként tagja Dmitrij Medvegyev orosz elnök tanácsadói karának.

Amikor a neves orosz zongorista-karmestera hónap elején hazaérkezett Moszkvába, azt mondta, nem követett el bűntettet. Azt is kiemelte, hogy nem tudja magát erőszaktevőként elképzelni, hiszen a durvaság minden változatát elítéli, főleg, ha gyerekekről van szó. Az 53 éves Pletnyevet Pattayán háza is van. Amikor őrizetbe vették, akkor még arról szóltak a hírek, hogy egy 15 éves fiút erőszakolt meg. Később egy gyermekvédő csoport azt közölte, hogy a fiú 14 éves és még általános iskolába jár.


Pletnyev 2005-ben Grammy-díjat kapott a legjobb klasszikus zenekari felvételért. Ő az Orosz Nemzeti Zenekar művészeti igazgatója és korábbi fődirigense. 1991-ben ő vezényelt azon a koncerten, amelyet a néhai II. János Pál pápa tiszteletére adott a zenekar a Vatikánban. 1995-ben Borisz Jelcin orosz elnöktől Állami Díjat kapott, majd 2002-ben Putyin elnöktől ugyancsak ezt a kitüntetést vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!