Családbarát munkahelyek a miskolci börzén

Illusztráció
Illusztráció
Miskolc – Az internet és az okostelefonok korában otthonról is sok feladat elvégezhető.

Számos cégnél félnek kisgyermekes szülőket foglalkoztatni, attól tartanak, az ilyen munkavállaló többet hiányzik, és nem elég hatékonyan végzi a feladatát, ám ezek az aggodalmak tévhitek a friss a felmérések szerint.

– Kutatások tömkelege bizonyítja, hogy azoknál a vállalatoknál, ahol kisgyermekes anyukákat alkalmaznak, csökken a táppénzen töltött napok száma és a fluktuáció, nő a hatékonyság és a lojalitás – hangsúlyozta Polonkainé Valcsev Ivanov Éva, A Női Erőforrás Család és KarrierPONT program HR tanácsadója. Nem tipikus foglalkoztatásnak számít a rugalmas időbeosztás, a 4-6 órás munkakör és a home office üzemmód is.

Otthon dolgozni

– A 21. századhoz, a virtuális valósághoz még nem zárkóztak fel a munkahelyek, pedig ideje lenne kiaknázni ezeket a lehetőségeket. A világháló segítségével rengeteg feladat bárhonnan elvégezhető, az a szülő, aki lehetőséget kap az otthoni munkavégzésre, nem fog attól rettegni, szorongani, hogy elveszíti a megélhetését, ha a csöppség beteg – érvelt a szakember.

A szerdai állásbörzét és konferenciát életre hívó szakemberek jól ismerik a problémát, szülőként megtapasztalták a munkaerőpiac merevségéből fakadó nehézségeket, ezeket az idejét múlt kereteket szeretnék fellazítani.

– A társadalomnak és az egyénnek is fejlődnie kell, hiába empatikus a vezető és kész hamarabb elengedni az anyukát a szülői értekezlet napján, ha a kollégák kerékkötők és nem nézik jó szemmel, ha bárki hamarabb távozik. A kisgyermekeseket is szeretnénk bátorítani, hogy merjenek kiállni magukért – magyarázta Hiripi Edina, szakmai vezető.

Játszószoba és felügyelet

A legtöbb rugalmas munkahely a fővárosban és a Dunántúlon található, ám lassan megyénkben is teret nyer a modern szemlélet. Szerdán az állásbörzén és konferencián 10-15 óra között a Tudomány és Technika Házában több ilyen munkáltató is várja az érdeklődőket.

– Háromgyermekes apukaként tudom, sok szervezést, koordinációt jelent megol­dani a szüneteket, iskolába, foglalkozásokra vinni a ki­csi­ket – érvelt Kozma Richárd, az egyik családbarát mun­ka­hely vezetője, aki kiemelte, náluk a gyerekszobában felügyelet mellett játszhat­nak a dolgozók csemetéi.

ÉM-JA


Budapest - A magyar munkavállalóknak jelenleg 5 százaléka dolgozik túlnyomórészt otthonról, és 55 százalék szeretne otthonról dolgozni - derül ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. országos reprezentatív kutatásából. Az MTI-nek szerdán küldött felmérés szerint összességében a munkavállalók háromti...

A gyerekek kreativitása és képzelőereje kétségtelenül határtalan, ezzel pedig a felnőttek életét is megtöltik vidámsággal, nevetéssel és néha meglepetéssel. 1. A hasonlóság megdöbbentő! Fotó: anxwz / Twitter 2. Van, aki ennyire fegyelmezettnek születik. Fotó: acidcow.com 3. Az a tehén biztosa...