Család a viharban – könyvbemutató Miskolcon

Család a viharban – könyvbemutató Miskolcon
Családja életét vetette papírra Velenceiné Sárvári Judit, ám arra nem gondolt, hogy ebből könyv is lesz. A kötetet pénteken délután mutatják be Miskolcon.

Mozgalmas, kalandos életutat tudhat maga mögött a ma már Tibolddarócon élő Velenceiné Sárvári Judit, vagy ahogyan sokan ismerik, Babci. Ezt vetette papírra, mindezt leginkább a családnak szánva, ám végül egy könyv lett belőle.

Honnan jött a könyv ötlete?
– A húgom kérésére kezdtem el leírni a családi történetek, anekdotákat, és a célom mindössze annyi volt, hogy ezek ne vesszenek el. Aztán ahogy haladtam az írással, egyre több emlékemet vetettem papírra, és a kézirat csak nőtt és nőtt. A család tagjai az elkészült részeket egymás kezéből kivéve olvasták, és úgy láttam nagyon tetszett nekik. Végül az egyik kedves ismerősünk, Szántó István, az Észak-Magyarország főszerkesztő-helyettese vetette fel az ötletet, hogy a kéziratot ki kellene adni, sőt, ő írta az ajánlót is. Így lett négy év munkája után a családi visszaemlékezésből könyv.

Mit szóltak hozzá a családtagok?
– Úgy látom nagyon büszkék a könyvre, de úgy érzem én is büszke lehetek a családra. Mindent őszintén próbáltam leírni, és a visszajelzések szerint senki sem bántódott meg, sőt aki olvasta, az dícsérte a könyvet. Való igaz, elég mozgalmas, kalandos életem volt, alapanyagban tehát nem volt hiány.

Miért lett a könyv címe a Család a viharban?
– A családunk sok sorsfordító időszakon ment keresztül. A szüleimet 12 éves koromban elvesztettem, átéltem, átéltük a holokausztot, a németeket, az oroszokat, 1956-ban és Amerikába mentem, ahonnan 1998-ban tértem haza. Erre a sok viszontagságra utal a cím.

Lesz-e folytatása a könyvnek?
– A kötetben a család történetét 1956-ig követtem végig. Lenne tehát még mit írni, de nem tudom, belefogok-e. Ezt a könyvet négy évig készítettem, most vagyok 75 éves. Talán rászánom magam, de ebben még nem vagyok biztos.

Könyvbemutató pénteken
A Család a viharban című könyv ünnepélyes bemutatóját március 9-én, pénteken délután 3 órakor tartják Miskolcon, a Géniusz Könyváruházban. A kötetet Karosi Imre újságíró ajánlja majd az érdeklődők figyelmébe.

HSz