Csáky és Bugár: ronthatják a szlovákiai magyar párt hitelét a belviszályok

A versengésnek vége, a párton belül már erős szavakat nem akarok hallani – nyilatkozta pénteken a szlovákiai magyar párt március végén megválasztott új elnöke. Csáky Pál az eddigi pártvezető Bugár Bélával azért tartott közös sajtóértekezletet, hogy együtt utasítsák vissza az új stratégiai pártalelnök, Duray Miklós kijelentéseit, aki azzal vádolta Bugárt: a volt pártállami titkosszolgálat egyik ügynöke irányította.

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) új elnöke leszögezte, a pártban egyetlen olyan véleménnyel sem találkozott, amely helyeselné Duray kijelentéseit, és ha nem vetnek véget a személyeskedő támadásoknak, az rontja a párt hitelét. Bugár Duraytól nem vár bocsánatkérést, jogi útra sem tereli az ügyet, mert kellő elégtételnek tekinti, hogy a pártvezetés elhatárolódik a stratégiai alelnök kijelentéseitől. Csáky szerint az ügy várhatóan az MKP péntek délutáni ülésén is napirendre kerül.

Duray több nyilatkozatban is azt állította: Bugárt a 90-es években a volt pártállami titkosszolgálat egyik volt ügynöke irányította, annak köszönheti a politikai pályafutását. Duray szerint Bugár olyan utasítást is kapott, hogy állítsa őt félre a politikából.

Csáky Pált március 31-én választották meg az MKP elnökévé. Addig a posztot a párt 1998-as megalakulása óta Bugár Béla töltötte be. Megfigyelők szerint Csáky megválasztásában nagy szerepe volt Duraynak is, aki a tisztújítás előtt nyíltan az újdonsült pártvezető mellé állt. Csáky és Bugár 1998-ig az MKP egyik jogelődjének, a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalomnak volt vezető politikusa, Duray pedig a hangsúlyosabban nemzeti politikát folytató Együttélés Politikai Mozgalom élén állt.