Csáky: a szlovák-magyar viszonyban Fico folytat uszító politikát

A szlovák-magyar viszonyban Robert Fico folytat uszító politikát – véli Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke. Példaként az e hét csütörtökön a Die Weltnek adott Fico-interjút hozta fel. Abban a szlovák kormányfő – mutatott rá Csáky – “arról beszélt, hogy a szlovák-magyar viszonyt illetően talán bizonyos NATO- és az EU-tevékenységre is szükség lesz”.

A szlovákiai magyar párt vezetője hangsúlyozta, 2006-ig nyugalom volt a szlovák-magyar viszonyban. “A Szlovák Nemzeti Párt a parlamentbe került, a Smer piedesztálra emelte őket, és most az egész szlovák politikai paletta nemzeti témák felé tolódik el” – fogalmazott Csáky, aki figyelmeztetett: a Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja által felügyelt oktatási tárca és régiófejlesztési minisztérium esetében problémák merülnek fel. Az előbbi olyan “Honismeret” tankönyvvel látja el a szlovákiai magyar alapfokú tanintézmények negyedikes tanulóit, amelyben – magyar szövegkörnyezetben – csak szlovákul szerepelnek a földrajzi nevek, a másik tárca pedig uniós forrásokból alig ad pénzt dél-szlovákiai, magyarlakta területeken lévő iskolák felújítására. A szlovákiai magyar politikus emlékeztetett, 2006-os kormányra kerülésekor Robert Fico a kisebbségi status quo megőrzésére tett ígéretet.

Csáky vitapartnere, a legkisebb pozsonyi kormánypárt, a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom alelnöke, Milan Urbáni ((milan urbányi)) védelmébe vette a Szlovák Nemzeti Párt elnökét. “Ján Slota úr nem provokál, hanem reagál” – mondta, utalva arra, hogy az akció mindig Budapest részéről jön, Szlovákiából pedig a reakció.