Csaknem négyezren kértek támogatást mezőgazdasági gépek beszerzésére

A határidő lejártáig 3800-an kértek támogatást mezőgazdasági gépek és technológiai berendezések beszerzésére a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól. Ez a szám még nőhet, mert az utolsó néhány napban postára adott kérelmek még nem érkeztek be. A támogatási igény jelenleg 27,8 milliárd forint, az MVH szerint azonban biztos, hogy a rendelkezésre álló 30 milliárdos géptámogatási keretet kimerítik a beadott igények.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vasárnapi közleménye szerint a várakozásnak megfelelő számú érdeklődő nyújtotta be támogatási kérelmét mezőgazdasági gépek és technológiai berendezések beszerzésére az MVH megyei kirendeltségeihez. A másfél év után újból megnyílt lehetőséggel 3800-an éltek. Legalábbis eddig, mert az utolsó néhány napban postára adott igények még úton vannak. A beadási határidő egyébként július 15. volt.

A támogatási igény jelenleg 27,8 milliárd forint, de a rendelkezésre álló 30 milliárdos géptámogatási keretet kimerítő vagy annál valamivel több kérelemmel számol a hivatal. Ebből összesen csaknem 110 milliárd forintos, ilyen jellegű beruházás valósítható meg – olvasható a közleményben.

Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból /EMVA/ finanszírozott, vissza nem térítendő támogatás mértéke az összes elszámolható költség 25 százaléka, az állattenyésztésben használt, úgynevezett kiemelt gépek esetén 35 százalék. A támogatás összege legfeljebb 200 millió forint lehet.

Erre a támogatási formára egyébként 2007-ben lehetett először kérelmet beadni, akkor 4500 igényt hagytak jóvá.Sporthírek